Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 09. 2018. 11:57 >> 11:38

VELIKO ISTRAŽIVANJE

Podaci za unapređenje programa za djecu

Podaci koji će biti prikupljeni istraživanjem višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece (MICS) pomoći će da se razviju nove i unaprijede postojeći programi i politike za svako dijete u Crnoj Gori.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja istaživanja MICS-a, kazao je da je to najveće istraživanje koje se sprovodi u Crnoj Gori nakon popisa stanovništva.

Prema riječima Kogalija, Komitet UN za prava djeteta ove godine je pozvao na sistematsko praćenje i dosljedno korišćenje podataka radi kreiranja politika za djecu na osnovu dokaza.

Na osnovu rezultata istraživanja, kako je kazao, pažnja će biti usmjerena na povećanje broja djece u predškolskom obrazovanju, mijenjanje društenih normi po pitanju vaspitanja djece i smanjvanje praga tolerancije nasilja i smanjenje maloljetničkih brakova.

„Podaci koje dobijemo istraživanjem pomoći će nam da razvijemo nove i unapređujemo postojeće programe i politike za dobrobit sve djece u Crnoj Gori“, naveo je Kogali.

On je pozvao članove svakog domaćinstva u Crnoj Gori da prime u svoje domove anketare za istraživanje MICS-a i da iskreno odgovore na sva pitanja.

Kogali je podsjetio da je u posljednjih 20 godina, u više od 100 država svijeta, uz podršku UNICEF-a, sprovedeno oko 300 istraživanja MICS-a. Prema njegovim riječima, od 1995. godine, od kada se sprovodi takva vrsta istraživanja, prikupljeni podaci su postali najveći izvor statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka o djeci i porodicama širom svijeta.

Podaci će se koristiti za mjerenje napretka

Direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT) Gordana Radojević kazala da će se istraživanjem prikupiti oko 200 indikatora koji se tiču stanja prava djece i žena u Crnoj Gori, odnosno podaci o zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom položaju tih grupa.

„Nadamo se da će projekat UNICEF-a i MONSTAT-a doprinijeti poboljšanju žena i djece u Crnoj Gori“, rekla je Radojević.

Ona je navela da će se prikupljeni podaci koristiti za mjerenje napretka u ostvarenju ciljeva održivog razvoja i kao osnova za kreiranje socijalne, zdravstvene, ekonomske i drugih politika u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, poseban doprinos istraživanja je jačanje administrativnih kapaciteta MONSTAT-a i stvaranje budućeg kadrovskog potencijala.

Realizacija istraživanja počela je u oktobru prošle godine i trajaće do aprila sljedeće godine.

Projekat je finansijski podržava Vlada Crne Gore i UNICEF, a podaci će biti prikupljeni od sedam hiljada domaćinstava. U pripremi istraživanja učestvovali su i predstavnici drugih institucija, Ministarstva zdravlja, prosvjete, rada i socijalnog staranja, održivog razvoja i turizma.

Pomoćnik direktorice za sektor socijalnih statistika i demografije, Vuk Čađenović kazao je da će se u istraživanju koristiti međunarodno usklađena statistika.

Svi podaci će biti zaštićeni i koristiće se samo u statističke svrhe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније