Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

02. 10. 2018. 15:14 >> 14:54

ISTRAŽIVANJE CDT-A

Poreska uprava najotvorenija za saradnju

Poreska uprava (PU) je, prema istraživanju otvorenosti institucija izvršne vlasti u regionu i Crnoj Gori, koju je sproveo Centar za demokratsku tranziciju i regionalni partneri iz nevladinog sektora, najbolje rangirana među organima uprave.

Iz PU je saopšteno da se istraživanje, sprovedeno od januara do marta, bavilo ocjenom indeksa otvorenosti vlada zemalja Zapadnog Balkana sa ministarstvima i organima uprave, sa aspekta ispunjavanja četiri principa - transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti.

Izrađenom analizom, koja je nedavno prezentovana, prepoznate su oblasti u kojima je neophodno dalje unapređenje, kao što su transparentnosti i komunikacija, trošenje državnog budžeta i percepcija vlasti od građana.

"Takođe, analiza precizira set preporuka za unapređenje indeksa otvorenosti institucija, koje obuhvataju redovno ažuriranje internet stranica i upotrebu društvenih mreža kao sredstva komunikacije, veći opseg omogućavanja slobodnog pristupa informacijama, te proaktivnije objavljivanje organizacionih i finansijskih informacija o radu institucija", navodi se u saopštenju.

U ispitivanju uzorka organa uprave PU, ostvarila je indeks otvorenosti od 72,5 odsto, što je dvostruko više u odnosu na prosjek, koji iznosi 32 odsto, a značajno i iznad indeksa poreskih uprava regiona, koji se kreće od 30 odsto u Bosni i Hercegovini (BiH) do 57 odsto u Srbiji.

"Imajući u vidu osnovne principe koje PU promoviše u svom svakodnevnom radu, kao što su transparentnost, neselektivnost i proaktivan pristup poreskim obveznicima i građanima, u narednom periodu nastojaće se da se primjenom preporuka ispune i ostali indikatori otvorenosti prepoznati kao najbolja praksa u komuniciranju institucija izvršne vlasti sa interesnim grupama i društvom u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније