Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

08. 10. 2018. 15:03 >> 14:43

MARKOVIĆ ISTAKAO

Digitalizacija i razvoj inovativnosti najbolja ulaganja u budućnost

Digitalizacija je danas jedan od najvažnijih preduslova za razvoj i povećanje konkurentnosti ekonomije i modernog društva, koja nosi ogromne potencijale, ocijenio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je, nakon sastanka sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrie, saopštio da Crna Gora, uz podršku Evropske komisije i u okviru Berlinskog procesa, aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana.

"Ostvaren je značajan napredak, ka podsticanju razvoja inovativnosti, razvoja e-uprave, širokopojasnog pristupa internetu, digitalizacije poslovnih procesa u privredi. To je najbolje ulaganje u budućnost. Jedan od važnih aspekata digitalne ere, koji želim i u ovom kontekstu da pomenem, je jačanje kapaciteta sajber bezbjednosti, gdje takođe sarađujemo i sa državama članicama NATO-a i Evropske unije", saopštio je predsjednik Vlade nakon sastanka sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabriel.

Kako je saopšteno iz Vlade, evropska komesarka je poručila da je digitalna agenda od izuzetnog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, uzevši u obzir izazove sa kojima se region suočava danas i pozvala zemlje našeg regiona da aktivno pristupe sljedećem Startup Samitu koji će biti održan idućeg mjeseca u Sofiji.

"Došla sam ovdje da bih čula i da bih razmijenila mišljenjha i dodatno ojačala našu digitalnu saradnju. Dozvolite da najprije čestitam Crnoj Gori kao prvoj državi koja se 29. maja ove godine pridružila našem ISA 2 programu", rekla je Gabrijel, koja boravi u Crnoj Gori povodom održavanja sastanka resornih ministara država Zapadnog Balkana na temu digitalne agende regiona.

Ona je dodala da je riječ o projektu koji je važan za osiguravanje boljih digitalnih javnih usluga i prekogranične interoperabilnosti.

Gabriel je podsjetila da je digitalna agenda za regon Zapadnog Baljana pokrenuta prošle godine i da unutar agende postoji i ideja smanjenja tarifa za roaming u državama regiona i da se nastavljaju razgovori kako sa četiri početne države koje su se saglasile i Sporazumu sada dogovor bude proširen i na ostale države koje za to iskažu interes.

"Digitalna agenda za Zapadni Balkan je sveobuhvatni plan za unapređenje svakodnevice građana. Cilj joj je da pruži podršku regionu Zapanog Balkana kako bi uspio u svojoj digitalnoj transformaciji. U vezi sa tim morate dati krupni doprinos. Crna Gora igra tu važnu ulogu kao jedna od predvodnica u procesu pridruživanja Evropskoj uniji", rekla je evrospka komesarka.

Premijer Duško Marković očekuje da će Evropska unija prepoznati napore Crne Gore koja je predano radila na ispunjenju završnih mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 10 – Informatičko društvo i mediji.

"Vjerujemo da će naši evropski partneri ocijeniti u narednom periodu da smo spremni za otvaranje preostala dva poglavlja", rekao je predsjednik Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније