Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2013. 14:32 >> 14:52

KARNEVALI

Biskup Janjić: Kotor stvara novu pagansku tradiciju

Kotor stvara neku novu pagansku tradiciju koja nema veze s pravim smislom održavanja karnevalskih svečanosti, tim više jer takvim činom vrijeđa jedan dio svojih građana, smatra kotoski biskup Ilija Janjić - prenosi Skala radio.

Sa žalošću konstatujemo da se to čini iz nekih usko-osobnih interesa pojedinaca ili grupa”, istakao je on.

Hrišćanski svijet, koji se poziva na tradiciju, u utorak 12. februara, završio je s manifestacijama koje su povezane s karnevalom, prenosi Skala radio.

“To proizlazi iz same nominalne definicije riječi karneval – corne vale, što prevedeno s latinskog znači pozdrav mesu, jer sljedeći dan, to jest na Čistu srijedu ili srijedu Pepelnicu, Crkva započinje s postom koji traje četrdeset dana.Poganske običaje karnevala Crkva je kristijanizirala, te je on tokom stoljeća postao sastavni dio hrišćanskih narodnih običaja, više na Zapadu, manje na Istoku”, objašnjava biskup kotorski Janjić.

Prema njegovim riječima još je u sjećanju ostalo vrijeme poslije Drugog svjetskog rata kada je karneval bio zabranjivan zbog povezanosti s hrišćanskom tradicijom, pa i u Kotoru i okolnim mjestima.

“Shvatila je to i komunistička vlast, a današnji organizatori, među kojima su nažalost i samo imenom katolici, to još nijesu shvatili. Budući da postoji ljetni karneval ovaj bi se zimski u Kotoru mogao i ukinuti ako se već ne može održati kada se svugdje u svijetu održava, jer tako bar ne bi vrijeđao osjećaje vjernika, a onima kojima karneval ne predstavlja tradiciju, pojedincima i grupama bi se omogućilo slobodno sudjelovanje u karnevalskim manifestacijama u Hrvatskoj, Italiji i drugdje, gdje se ta tradicija poštuje”, zaključio je Janjić.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније