Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar; Objavila: M.M ]

21. 11. 2018. 17:09 >> 22:41
13

JOKIĆ POZVAO DRŽAVU

Zajedno da sačuvamo Kotor na listi UNESCO-a

Zadržavanje statusa Kotora na listi svjetske baštine UNESCO zavisiće od države, koja će morati da donese značajne odluke u cilju očuvanja tog statusa, ocijenio je prvi čovjek tog grada, Vladimir Jokić.

On je danas, na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom obilježavanja 21. novembra Dana opštine Kotor, kazao da su status Kotora na UNESCO listi, urbanizacija i ugrožavanje jedinstvene univerzalne vrijednosti, pitanja koja i dalje opterećuju Kotor.

„Ostanak ili opstanak Kotora na UNESCO listi je pitanje forme, birokratije. Očuvanje jedinstvne univerzalne vrijednosti kulturnog i prirodnog naslijeđa je pitanje suštine. Prostor Boke Kotorske nije naš, prostor Boke je naslijeđe svijeta, civilizacije, koje je nama dopalo u čuvanje“, istakao je Jokić u Crkvi Svetog duha.

On je poručio da država mora, zajedno sa Gradom, da donese niz značajnih odluka u cilju zadržavanja tog statusa, „bez dodatnih tumačenja, striktnih i doslijednih“.

„Sada će biti Država na potezu. Ukoliko učinimo bilo što da to naslijeđe uništimo, dragi prijatelji, mi nećemo biti ispisani sa UNESCO liste, mi ćemo sebe, svjesno i umišljeno, ispisati iz reda civilizovanih naroda“, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, gradska uprava će, u narednom periodu, učestvovati u donošenju Prostorno-urbanističkog plana Opštine, što će, kako je naveo, otvoriti mogućnost za izgradnju hotela, zaštitu prostora i ukidanje moratorijuma.

„Donošenje novog sedmogodišnjeg strateškog plana razvoja grada, kupovina nepokretnosti omogućiće rješavanje decenijskih problema Grada uz poboljšanje problema saobraćaja. Nastojaćemo da se izborimo za dodjelu koncesije Luci Kotor, kao i izgradnju kompletne komunalne infrastrukture po prvi put na potezu Radanovići – Bigova“, saopštio je Jokić.

On je kazao da je prioritet gradske vlasti, koji se odnosio na rekonstrukciju, sanaciju i iskorišćavanje bedema, dao rezultat.

„U radove na rekonstrukciji i sanaciji do sada smo uložili preko 300 hiljada eura, a novom politikom naplate ulaza prihodovali preko milion eura. Ova činjenica nam otvara prostor da u narednom periodu uložimo dodatna sredstva u ovaj neprocjenjivi resurs Grada i da na taj način očuvamo ono što je cijeli svijet prepoznao kao dio svoje kulturne baštine i od prošle godine uvrstio na UNESCO listu“, istakao je Jokić.

On je naveo da su rekonstruisane postojeće i izgrađene nove saobraćajnice, na cijeloj teritoriji Opštine, najavljujući da će radovi biti nastavljeni. Jokić je ocijenio da je Opština Kotor, uvećanjem davanja za kulturu, potvrdila titulu neformalne prijestonice kulture Crne Gore.

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor, Dragica Perović, saopštila je da obilježavanje 74. godine od oslobođenja predstavlja privilegiju sadašnjeg života grada i opstanka njegovog identiteta generacijama koje dolaze.

„Za sve ono po čemu se Kotor prepoznaje na mapi Crne Gore i svijeta, zaslužni su oni koji su svoje živote položili za oslobođenje našeg grada. Ovo je dan kada je Kotor opstao i uspio svojom tradicijom i kulturom nastaviti svoj razvoj na dobrobit svih nas koji u njemu živimo, kao i svih onih koji nam kao posjetioci dolaze“, navela je Perović.

Prilog Nataše Mitrović, TVCG:

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније