Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 12. 2018. 13:31 >> 22:30
3

NA RTCG-U

Građani uočavaju promjene na bolje

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) u posljednjih mjesec dana sve češće se, po gledanosti, nalazi na prvom ili drugom mjestu, a 22,5 odsto građana najviše povjerenja ima u Nacionalni javni servis.

 

To je pokazalo istraživanje agencije Ipsos, prema kojem je svaki četvrti ispitanik (25%) primijetio neku promjenu na Javnom servisu, dok čak 85 odsto ispitanika smatra da je u pitanju promjena na bolje.

Predstavnik IPSOS-a Vlado Raičević saopštio je da povjerenje u RTCG generiše informativni program, ocjenjujući dobrim podatak da 22,5 odsto najviše vjeruje Javnom servisu.

“To je dobar podatak. Mene raduje to što nemamo neku radikalnu brojku ljudi koji nemaju povjerenja u Javni servis”, rekao je Raičević, navodeći da ključni problem za RTCG ostaje nedostatak zabavnog programa.

Raičević je rekao da podaci istraživanja pokazuju da je RTCG brži, moderniji, ali ne i zabavniji, dok se, kad je riječ o percepciji građana, Javni servis ne prepoznaje kao politički pristrasan medij.

Dnevnik 2 najbolje na RTCG-u

Ocjenjujući centralnu informativnu emisiju, više od polovine ispitanika (51,1%) smatra da je Dnevnik 2 objektivan, dok svaki peti ispitanik (20,2%) smatra suprotno.

Dnevnik je moderan po mišljenju 44 odsto ispitanika, dok 49,9 odsto njih smatra da je Dnevnik brz u prenošenju informacija.

Istovremeno je Dnevnik 2 najbolje na RTCG-u za 57,6 odsto ispitanika, nakon kojeg slijede Jutarnji program (40,6%), Agrosaznanje (30,2%), Živa istina (28,7%), Okvir (23,8%).

Među najboljim emisijama je i zabavni show program Svakog gosta sat i po dosta, nova emisija koja se emituje subotom na TVCG2 (9,4%).

Najbolje na RTCG-u se istovremeno poklapa i sa segmentom istraživanja koja se odnosi na omiljene TV emisije, pa je tako Dnevnik 2 na prvom mjestu (30,8%), slijedi Jutarnji program (25,1%), Agrosaznanje (16,5%), Živa istina (13,6%) i Okvir (11,2%).

Fali zabavno-komercijalnog programa

Istraživanje je pokazalo da je RTCG danas, u odnosu na period od prije godinu dana, bolji po mišljenju gotovo polovine ispitanika (46,3%), zanimljiviji je za njih 43,7 odsto, dok je program raznovrsniji prema ocjeni 43,9 odsto ispitanika.

Sa druge strane, svaki peti ispitanik (20%) smatra da je Javni servis danas lošiji, nego prije godinu dana.

Kad je u pitanju percepcija javnosti u odnosu na RTCG, istraživanje je pokazalo je Javni servis za 43 odsto ispitanika u pravom smislu nacionalna TV stanica, dok skoro 38 odsto ispitanika smatra da je RTCG TV stanica kojoj Crna Gora vjeruje.

U očima crnogorske javnosti RTCG je objektivna (37,2%), kvalitetna (37,1%), dok 36,8 odsto ispitanika smatra da je RTCG stanica koja predstavlja pravi duh našeg naroda.

Istovremeno, građani smatraju i da RTCG nije kuća koja emituje najbolji zabavni program.

Programima Nacionalnog javnog servisa najviše nedostaju zabavne emisije (38,1%), filmski program (21,3%), serije ( 17,3%), dok su zaštitna lica RTCG-a Nebojša Šofranac, Marija Razić, Darko Šuković, Zoran Leković, Miomir Maroš, Marija Marković...

Šundić: Na pravom smo putu

Ispitanike na RTCG najviše asociraju informativne emisije Vijesti i Dnevnik (45,9%), Jutarnji program (12%), Sportski program (8,2%), prenosi skupštinskih zasjedanja (5,1%).

Generalni direktor RTCG-a Božidar Šundić rekao je da su podaci "jako korisni", te da su u menadžmentu svjesni "da je pred nama veliki posao".

"Ono što radimo moramo da podižemo na veći nivo. Prepoznali smo nedostatke, i ovo istraživanje je pokazalo da smo na pravom putu. Moramo gajiti zabavni program. Svjesni smo da RTCG mora biti brži, moderniji, zabavniji", rekao je Šundić.

Garantuje, kako je rekao, da RTCG neće podleći pritiscima komercijalizacije.

"Imaćemo više dokumentarnog i obrazovnog programa", rekao je Šundić, navodeći da je uvjeren kako bi rezultati istraživanja bili bolji da je RTCG završio proces digitalizacije.

"Nadam se da ćemo sljedeće godine preći na digitalni signal. Tek smo počeli da radimo", poručio je Šundić.

Inače, istraživanje je urađeno na uzorku od 1.018 ispitanika, u periodu od 30. novembra do 9. decembra.

I. Pejović

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније