Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

29. 01. 2019. 08:35   >>  16:30 5

SLIJEDE ULAGANJA

"Ove sezone bolje stanje na prugama"

Stanje u željezničkom saobraćaju bolje je ove, nego prethodne sezone, tvrdi generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj Milan Banković.

On je podsjetio da je prošle godine uloženo 13 miliona eura, te da su uspjeli da zamijene signalno-sigurnosne uređaje u stanici Podgorica vrijedne šest miliona eura.

"Nastavili smo radove na sanaciji šest kosina na sjevernom kraku pruge i završili smo projekat elektro-vučne podstanice u stanici Trebješica. Radi se o trafostanici pa sa ta tri projekta uspjeli smo da popravimo stanje u napajanju električnom energijom svih vozova, kao i da poboljšamo bezbjednost saobraćaja, prije svega u stanici Podgorica koja je naša najveća stanica", istakao je Banković.

Govoreći o nabavci novih vozova, on je rekao da je Ministarstvo saobraćaja kod resora finansija iniciralo zaduživanje za nabavku novih vozova.

Planiraju nabavku tri nova voza

"Radi se o tri voza i o mehanizaciji za održavanje pruge. U ta dva segmenta smo manje ulagali. Očekujemo pozitivne reakcije", rekao je Banković, navodeći da bi se u tom slučaju iduće godine moglo krenuti u nabavku.

Gostujući u Jutarnjem programu Nacionalnog javnog servisa, on je rekao da nije moguće uticati na kašnjenja koja se tiču dolazaka sa međunarodnih pruga.

"Barska pruga je tek u početnoj fazi remonta, na nekoj razini od 30 odsto, ali na unutrašnjem planu možemo da djelujemo", rekao je Banković.

Najčešći uzroci kašnjenja su bili nedostatak elektromotornih garnitura, radovi na pruzi, te vremenski uslovi.

"Imamo česte krađe opreme, i na to ne možemo da utičemo", ističe Banković.

Komentsarišući jučerašnji prekid na pruzi Beograd – Bar, Banković je rekao da se incident desio na brzom vozu između stanica Mojkovac i Trebaljevo.

Prisebnošću mašinovođe, kako je rekao, lokomotiva je prošla s malim oštećenjima.

Vremenske prilike neprijatelj na pruzi

"Radi se o manjem odronu. On je uspio da zaustavi voz, da udari nekom manjom brzinom i nakon toga vrati voz u stanicu Mojkovac. Najvažnije je da bezbjednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku", rekao je on.

Ukoliko, kako je rekao, prugu Bar-Beograd želimo da vratimo u projektovano stanje, u narednih sedam do deset godina potrebna su ulaganja između deset i 15 miliona eura na godišnjem nivou.

"Za iduću godinu je prioritet ulaganje u vozove i radionice za održavanje vozova. Ove godine će biti potpisan drugi aranžman sa Fondom za Zapadni Balkan, gdje željeznica ima podršku od 50 odsto bespovratnih sredstava. Iz tog fonda remontovaće se 20 km pruge, saniraće se četiri mosta i po prvi put će se raditi nabavka opreme za radionice gdje se servisiraju vozovi", ističe Banković.

Ove zime su se susrijetali sa teškim vremenskim prilikama, a španski vozovi, koji su se pokazali dobri u korišćenju, prema riječima Bakovića, su "nježniji".

"Dakle potrebni su idealni uslovi na pruzi, da visina snijega bude ispod 10 cm. Ako nije potrebni su pomoćni vozovi koji raščišćavaju teren", rekao je Banković, navodeći da je smanjen broj odrona na pruzi prema Kolašinu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније