Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 08. 2013. 10:25 >> 10:25
43

VUČINIĆ I NOVI ZAKON

Upisati CPC kao tradicionalnu crkvu

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava počelo je sa izradom Nacrta zakona o vjerskim zajednicama. U tom resoru, kako piše „Pobjeda“, prikupljaju uporedna iskustva zemalja regiona, da bi ih uvrstili u tekst tog propisa.

 

 

Pravni savjetnik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić ocijenio je da u novi zakon CPC treba da bude upisana „kao jedna od tradicionalnih crkava“, a dobar primjer za to je, kako je rekao, Ustav Srbije u kome je Beogradska patrijaršija upisana kao jedna od četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice u Srbiji.

Takvo ustavno određenje joj je obezbijedilo ekskluzivni status domicilne pravoslavne crkve, što treba da uradi naša zemlja sa CPC. Inače, naši problemi su trostruke političko-pravno-pravosudne naravi. Crkvena imovina i kulturna baština nezakonito je upisana na Beogradsku patrijaršiju i to pitanje se rješava u proceduri pred crnogorskim sudovima. Nažalost, rješenje tog pitanja opstruira se zato što vrhovne državne adrese nemaju interesa da ga riješe“, rekao je on.

Protojerej Mitropolije crnogorsko–primorske Velibor Džomić rekao je da od novog zakona očekuje da se položaj crkava i vjerskih zajednica normira u skladu sa načelima sekularne države.

Treba primijeniti sistem kooperativne odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države, pri čemu se jasno normiraju njihove međusobne nadležnosti, ali i propisuje njihova međusobna saradnja od opšteg interesa“, kazao je Džomić.

To što je Ministarstvo počelo rad na nacrtu zakona, za porotojereja Džomića znači da taj resor „ignoriše zahtjev pravoslavne crkve i želju drugih crkava i vjerskih zajednica da, kao što je red u svim ozbiljnim i demokratskim državama, budu uključeni u izradu teksta na stručnom nivou“.

„Ako se tako krenulo, sumnjam da će se doći do nekog dobrog rješenja“, ocijenio je, između ostalog, Džomić.

 

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније