Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B

21. 02. 2019. 15:18   >>  14:55 8

KOMISIJA UTVRDILA

Oko 21% Bečićevog rada nije autentično

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada utvrdila je da se 21,4 odsto ukupnog magistarskog Alekse Bečića ne može smatrati autentičnim radom, jer prestavljaja tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja.

U izvještaju Komisije, u koji je Javni servis imao uvid, navodi se da je na bazi detaljnih analiza utvrđeno da se 7.497 riječi iz Bečićevog rada ne može smatrati autentičnim radom.

Provjera je izvršena, posebnim softverom, a kako navodi Komisija, dobijeni nalazi ne mogu se uzeti kao pouzdana osnova za odlučivanje, posebno u slučajevima retroaktivne provjere orginalnosti rada. Podsjećaju i da je provjera rada urađena četiri godine nakon odbrane magistarskog. 

"Na bazi detaljne analize koju smo spreveli utvrdili smo da se 7.497 riječi, odnosno 21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada Alekse Bečića ne može smatrati autentičnim radom, jer prestavljaja tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja", navodi se u izvještaju Komisije. 

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada kandidata Alekse Bečića predala je izvještaj Senatu Univerziteta Crne Gore, a sa sadržajem izvještaja upoznala je i Ekonomski fakultet.

"Komisija je utvrdila da je 10.346 riječi iz magistarskog rada odnosno 29,5 odsto rada, čini tekst preuzet, ali ne i naveden iz diplomskog rada kandidata. Procenat diplomskog rada kandidata koji je inkorporiran u njegov magistarski rad iznosi 98,4 odsto", navodi se u izvještaju Komisije.

Kako navode, nalaz je dobijen korišćenjem licenciranog softvera za detekciju plagijata "Ithenticate".

Komisija zaključuje i da je magistarski rad odbranjen 24.3.2014, a "mehanička" softverska analiza je uređena 11.07.2018. što je četiri godine i tri mjeseca nakon odbrane.

"Tako dobijena analiza pokazala je indeks sličnosti od 42 odsto sa spiskom priložene literature. Dobijeni softverski nalazi ne mogu se uzeti kao pouzdana osnova za odlučivanje, posebno u slučajevima retroaktivne provjere orginalnosti rada. Posebno ističemo činjenicu da su rezultati o korišćenju pojedinih izvora izraženi kao cijeli brojevi. Drugim riječima softver vrši zaokruživanje procenta sličnosti u formi cijelih brojeva, što ne daje u potpunosti objektivne podatake", navodi se u izvještaju Komisije. 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније