Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

11. 03. 2019. 06:43 >> 06:11

MINISTARSTVO PROSVJETE

Odbili 10 zahtjeva škola za prodaju nezdrave hrane

Pilot projekat Ministarstva prosvjete da ne daje saglasnost na prodaju nezdrave hrane unutar školskih dvorišta koji se sprovodi već godinu, zaživio je i do sada je odbijeno deset zahtjeva, kazala je Dnevnim novinama portparolka Ministarstva Milica Lekić.

 

“Pilot projekat na teritoriji glavnog grada polako je zaživio, s obzirom na to da Ministarstvo ne daje saglasnosti na prodaju nezdrave hrane unutar školskih dvorišta. Naravno, jedan dio ugovora o uzimanju tih prostora u zakup od strane privatnika je na snazi od ranije, što znači da se čeka da isti isteknu”, navela je Lekić i dodala da je do sada odbijeno već desetak zahtjeva za izdavanje prostora za prodaju nezdrave hrane u školama na teritoriji glavnog grada.

Na isti način, kako je istakla, Ministarstvo će djelovati i u predstojećem periodu.

“Zdravlje djece je prioritet i trudimo se da učinimo sve što je do Ministarstva, da makar u školi imaju što manje dostupnih nezdravih proizvoda. Upravo zbog toga radimo, posredno i neposredno, na jačanju fizičke aktivnosti kod mladih”, kazala je Lekić.

Đačka užina u školskoj 2018/19. godini dostavlja se u 24 škole na teritoriji Podgorice. Broj osnovaca koji uzima đačku užinu varira iz mjeseca u mjesec, ali učenici Osnovne škole “Sutjeska” uzimaju najveći broj užina, kazao je Dnevnim novinama v.d. direktora Škole za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić Darko Vukčević.

Cijena užine iznosi 15 eura za prvo dijete, odnosno 10 eura za svako naredno dijete. Na meniju đačke užine nalaze se sljedeći proizvodi: chia sendvič, integralni sendvič, sendvič sa sjemenkama, krofna, integralni pica štapić, graham pecivo, proja, čoko i zlatni mafin, pancerota, kroasan sir, jabuka i višnja, slatka lepinja, sovital peciva i kumbaher peciva”, kazao je Vukčević.

Svakog dana uz užinu, kako je rekao, djeca dobijaju i dodatke u vidu voća, sokova, vode, jogurta ili mlijeka.

“Već je poznato da je riječ o zdravim proizvodima, za koje je potpisan sporazum sa Institutom za javno zdravlje. Meni se mijenja na mjesečnom nivou i dodaju se po jedan do dva nova proizvoda”, istakao je Vukčević.

Podsjetimo, đačka užina uvedena je 2016. godine na teritoriji Glavnog grada, a prošle godine meni je inoviran u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније