Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 03. 2019. 17:30 >> 16:55

SASTANAK MINISTRA I AMBASADORA

Dobra saradnja sa Kinom u oblasti zdravstva

Crna Gora i Narodna Republika Kina imaju razvijene političke i ekonomske odnose, s posebnim akcentom na oblast zdravstva, saglasili su se ministar zdravlja Kenan Hrapović i ambasador NR Kine Liu Jin, na danas održanom sastanku u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstva zdravlja dvije zemlje od 2011. godine potpisnici su Memoranduma o razumijevanju, a mogućnosti dalje saradnje sagovornici vide u oblasti telemedicine, kao i edukacije i razmjene iskustva zdravstvenih profesionalaca.

Ambasador NR Kine Liu Jin interesovao se za pravni status pružanja usluga alternativne medicine.

“U skladu sa opredijeljenim stavovima Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo zdravlja je priznalo tradicionalne kineske metode liječenja, kao provjerene i neškodljive po zdravlje. Međutim, trenutno je na snazi Pravilnik o tradicionalnim i alternativnim metodama liječenja iz 2014. godine, koji ne propisuje bliže uslove pod kojim se mogu pružati priznate metode alternativne i tradicionalne medicine”, navodi se u saopštenju.

Hrapović je informisao Liu Jina da je u okviru Programa rada Vlade za ovu godinu, u okviru izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno usvajanje podzakonskog akta o bližim uslovima pod kojim se mogu pružati priznate metode alternativne i tradicionalne medicine i donositi rješenja o dozvoli za rad takvih ustanova.

Ministar Hrapović zahvalio se na 735.000 eura vrijednim donacijama u poslednje dvije godine.

„Naime, 2017. godine donirano je 13 sanitetskih vozila, a prošle godine Ambasada NR Kine obezbijedila je novčana sredstva za nabavku transportnog inkubatora za kliniku za ginekologiju i akušerstvo”, saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније