Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: M.M.LJ. ]

12. 03. 2019. 20:14   >>  19:42

ISTRAŽIVANJE JUVENTASA

Većini važna nezavisnost Javnog servisa

Prvo istraživanje nevladine organizacije Juventas o povjerenju građana u Javni servis, koje je u rađeno u sklopu šireg istraživanja o medijskoj pismenosti opšte populacije, pokazalo je da je većini građana važna nezavisnost Javnog servisa. Ipak, svega 25 odsto, kako je pokazalo istraživanje, smatra ga nezavisnim. Istraživanje je sprovedeno putem telefona, i trajalo je mjesec, što je kako poručuju iz Ipsos Stratedžik marketinga zastarjela praksa.

Iz te agencije, koja svakodnevno prati rad medija, napominju da je od početka godine, za 1, 5 odsto povećana gledanost Nacionalnog Javnog servisa, što je pokazatelj da kuća ide naprijed.Istraživanje nevladine organizacije Juventas pokazalo je da većina crnogorskih građana, njih 76, 5 odsto važnim smatra nezavisnost  Javnog servisa od bilo kakvih političkih uticaja.

 Istraživanje pokazuje i da 25 odsto ispitanika smatra da je RTCG nezavisan,  36,8 odsto  da nije, a 25 da je djelimično nezavisan. To je inače prvo istraživanje Junentasa o ovoj temi.

"Juvantas inače sprovodi brojna istraživanja među opštom populacijom i među mladima, recimo posljednja koja smo radili odnose se na vršnjačko nasilje ili na zdrave stilove života, 2013. je rađeno istraživanje u saradnji sa Cemijem o odnosu mladih i medija. Ovo je prvo istraživanje i o medijskoj pismenosti opšte populacije", kazao je Mićan Andrijašević iz NVO „Juventas".

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta koji realizuju Juventas i agencija MINA uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Anketiranje je sprovedeno od 22. novembra do 21. decembra prošle godine na uzorku od 995 ispitanika. U pitanju je, kako su nam kazali telefonska anketa.

"Mislim da je relevatno, to nijesu neke zastarjele metode, to se i dalje praktikuje u istraživanjima javnog mnjenja, naročito jer se radi na osnovu popisa iz 2011, to je ta lista, tako da je dalje relevantno za istraživanje. Nijesmo se u većoj mjeri bavili Javnim servisom i konkretno zadovoljstvom recimo da li ste zadovoljni prvim ili drugim, ili koji aspekt programa vas najviše interesuje ili koji je kvalitetniji po vašem mišljenju", kaže Andrijašević.

Iz IPSOS stratedžik marketinga, Agencije koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja, kažu da su se telefonske ankete radile devedesetih godina, jer su bile brze i jeftine. Sada bi ih, napominju,  trebalo zaobilaziti .

"Danas je problem jako raditi telefonske ankete jer imamo skoro polovinu populacije koja nema fiksni telefon, moramo kombinovati i mobilne telefone i fiksne telefone kako bi napravili dobar uzorak odnosno pokrili što veći dio populacije. Telefonske ankete gube trku sa tradicionalnim "lice u lice" istraživanjem i novim alatima kao što su on line ankete", objašnjava Vladimir Raičević iz Ipsos stratedžik marketinga.

Za razliku od Juventasovog jednomjesečnog, telefonskog istraživanja, u Ipsosu , međutim, rade znatno kraće i terenski. Tako bi i trebalo, napominju, ukoliko istraživač želi potpunu sliku određenog društvenog trenutka.

"Što smo duže na terenu, imamo mnogo veće oscilacije, hvatamo različite efekte i uticaje koji se dešavaju na javno mnjenje. U prosjeku nama kad se vratim unazad godinu, nema istraživanja koje je trajalo preko 10 dana, da smo na terenu, izmedju 7 i deset dana", kaže Raičević.

U Ipsosu redovno prate rad svih medija u Crnoj Gori. Javni servis ponovo kažu bilježi blagi rast gledanosti .

 " Kad posmatramo samo Javni servis, Prvi program, ajde da kažemo, za neki period od tri mjeseca unazad sa početka godine bilježi blagi rast gledanosti, čini mi se za nekih 1, 1,5 posto na totalu da je porasla gledanost za ova dva ipo mjeseca, što nesprno pokazuje da se nešto radi", kaže Raičević.

Bez obzira na to što se, kako poručuju iz Javnog servisa, u posljednje vrijeme pojavljuju brojna istraživanja povjerenja u rad kuće, i  to mahom subjekata čiji je stepen pouzdanosti često upitan - iz Javnog servisa napominju da su dobrodošla sva istraživanja urađena u skladu sa pravilima struke, koja će pomoći da se poboljša kvalitet programa i poveća povjerenje gledalaca u programe Javnog servisa.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније