Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

27. 03. 2019. 17:18 >> 16:44

PROGRAM ROMACTED

Zapošljavanje najveći izazov za Rome i Egipćane

Zavod za zapošljavanje Crne Gore prepoznat je od Savjeta Evrope kao mogući partner u realizaciji Programa ROMACTED, koji se odnosi na socijalnu integraciju Roma i Egipćana u crnogorsko društvo.

To je saopšteno na sastanku direktora Zavoda Sulja Mustafića i šefice programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angele Longo, sa saradnicima, koji je održan u prostorijama ZZZ.

Povod sastanka bio je rezimiranje aktivnosti u vezi sprovođenja ROMACTED programa odnosno „Promovisanja dobrog upravljanja i osnaživanja Romske zajednice na lokalnom nivou”.

“Identifikujući najveće izazove i potrebe sa kojima se srijeće ova populacija, prvenstveno u obrazovanju i zapošljavanju, neophodna je intezivnija saradnja svih državnih institucija. Na taj način bi se, posebno mlađe generacije Roma i Egipćana, na vrijeme uvele u društvene tokove i kroz sistem obrazovanja pripremile za dalje životne izazove među kojima je svakako i pronalazak posla”, kazao je Mustafić.

Šefica programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Angela Longo je zahvalila na podršci i razumijevanju, kada su u pitanju potrebe populacije Roma i Egipćana u Podgorici, i saopštila da je uvjerena da će program dati željene rezultate.

“ROMACTED program je veoma važan, jer donosi brojne novine kada je u pitanju saradnja na lokalnom nivou. Jačom saradnjom sa nacionalnim institucijama doprinijeli bi afirmaciji kulturnih vrijednosti i promociji aktivnosti i projekata koji su značajni i karakteristični za ovu populaciju”, kazala je Longo.

Program ROMACTED je zajednički program Evropske Komisije i Savjeta Evrope. Sprovodi se u sedam zemalja, uključujući i Crnu Goru, i 60 opština.

Implementacija programa u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj trajaće do 2020. godine.

Sastanku Mustafić – Longo prisustvovali su koordinatorka ROMACTED programa Sanja Elezović, predstavnici partnerske organizacije NVO Mladi Romi, Samir Jaha i Esmin Imeri, pomoćnica direktora u Sektoru zapošljavanja Sanja Rabrenović kao i samostalna savjetnica u Sektoru Nevena Šuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније