Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

11. 04. 2019. 07:27   >>  07:27

PODACI INSPEKCIJE

Na tržištu završilo 39.000 opasnih proizvoda

Na crnogorskom tržištu u prošloj godini našlo se 39.034 komada opasnih proizvoda, a trajno je zabranjen promet 27.963 komada. Od 405 vrsta opasnih proizvoda, koji su završili na tržištu, trajno je zabranjena prodaja i naloženo povlačenje 264 vrste, prenosi Dan.

 

Uvezene su 242 vrste opasnih proizvoda, koji predstavljaju ozbiljan rizik, u količini od 3.897 komada. Neusaglašeno je bilo 22 opasnih proizvoda, u količini od 24.066 komada.

“Za ostale opasne proizvode (141 vrsta u količini od 11.071 komad) koji ne predstavljaju ozbiljan rizik naložena je privremena zabrana prometa do otklanjanja utvrđenih neusaglašenosti. Za 26 vrsta opasnih proizvoda, u količini od 276 komada naložena je mjera opoziva proizvoda od potrošača. Obavještenja o opozivu su objavljena preko dnevnih novina i isticanjem istih na vidnom mjestu u objektu”, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Tržišne inspekcije.

Za opasne proizvode sa ozbiljnim rizikom koji su povučeni sa tržišta i čiji je promet trajno zabranjen, sprovedena je mjera uništenja za 27 vrsta u količini od 280 komada (produžni kablovi, prenosna dječja svjetiljka, fen za kosu, punjači za mobilne telefone, svjetleći lanci, sijalice, dječje naočare za sunce).

“Po nalogu inspektora, 61 vrsta opasnih proizvoda, u količini od 24.262 komada nađenih na tržištu je vraćena proizvođaču/distributeru (dječja odjeća, skejtbord, produžni kablovi, svjetleći lanci, sijalice). Podnijeta su četiri zahtjeva sudu za pokretanje prekršajnog postupka”, konstatovali su inspektori.

Između ostalog, na tržištu su nađeni nebezbjedni dječji kreveti na sprat, dječja odjeća, ogradice za bebe i prenosne dječje svjetiljke.

Tržišna inspekcija je lani obavila 19.565 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno 8.836 nepravilnosti.

“U izvještajnoj godini ukupno je utvrđeno 8.836 nepravilnosti, a odnosile su se na povredu propisa o: unutrašnjoj trgovini (6.159), pravima potrošača (2.380), bezbjednosti proizvoda (141), zanatstvu (86), zaštiti prava intelektualne svojine (26), duvanu i duvanskim proizvodima (17), kontroli prometa predmeta od dragocjenih metala (11), kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla (tri), a utvrđeno je i 13 nepravilnosti po Zakonu o inspekcijskom nadzoru”, navodi se u godišnjem izvještaju.

Ukupna vrijednost robe čija je prodaja privremeno ili trajno zabranjena je 324.256 eura (u 317 slučajeva), od čega se na privremenu zabranu prometa odnosi 248 slučajeva u vrijednosti od 286.491, a na trajnu 69 slučajeva u vrijednosti od 37.765 eura. Razlozi za trajnu zabranu prometa odnose se na prisustvo na tržištu opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније