Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

12. 04. 2019. 21:47 >> 21:47

JAVNI ČAS U NIKŠIĆU

Djeci koja prose umjesto novca davati hranu

Djeci koja prose na ulici ne treba davati novac, već pokloniti hranu, garderobu ili nešto drugo što neće moći zloupotrijebiti oni koji ih navode na prosjačenje, poručeno je sa javnog časa u Nikšiću povodom Međunarodnog dana djece ulice. Javni čas na centralnom gradskom Trgu održao je Dnevni centar za djecu i porodicu Defendologija, iz Nikšića.

Direktorica Defendologije Jelena Milić, podsjetila je da su kroz aktivnosti "Ulica nije moj dom" i "Pruži manje daj više", koje redovno sprovde u okviru svog rada, obilježili Međunarodni dan djece ulice, koji se od 2011. godine održava u 130 zemalja.

"Defendologija je jedini dnevni centar u Crnoj Gori koji direktno radi sa djecom ulice, a cilj je da se javnosti ukaže na teškoće i rad tih mališana, koji su često i pravno nevidljivi, doživljavaju različite oblike nasilja, torture, ne pohađaju školu, a najčešći eksploatatori su im roditelji", ukazala je Milić.

Kako je navela, prema istraživanjima najčešće prose dječaci, a nijesu rijetke ni djevojčice.

Milić je kazala da je u Defendologiji od 338 djece, evidentirano oko 25 mališana koja su se bavila ili i danas prosjače.

"Iz praktičnog rada ustanovljavamo da djeca na ulici doživljavaju i vrijeđanje, maltretiranje, bilo je čak i slučajeva seksualnog zlostavljanja. Ovaj dan je zbog toga dobra prilika da se javnosti ne samo Nikšića ukaže da djeci ne treba davati novac", navela je Milić.

Ona je ukazala da se zajedno može uticati da se zaustavi prosjačenje i da se djeci umjesto novca daje hrana, odjeća i ostalo što im je potrebno.

Prema riječima Milić, centri kao Defendologija bili bi potrebni u mnogim opštinama, jer je prosjačenje veoma zastupljen problem na teritoriji Crne Gore.

U Defendologiji, kako je rekla, svakodnevno radi veliki broj zaposlenih i volontera, a rezultat je dosta sklonjene djece sa ulice.

"To ne znači da je problem riješen, jer se već narednog dana pojavi neko novo dijete na ulici", rekla je Milić.

Predstavnici Defendologije i Roma su nakon javnog časa, na kome su se sa djecom korisnicima Centra družili i mališani iz Vrtića "Dragan Kovačević", kako bi pokazali da ne poznaju predrasude, otišli na razgovor sa nadležnima iz Opštine.

Djeca su tokom aktivnosti na Trgu nosila parole "Ulica nije moj dom", "Pruži manje daj više", "Ne zatvarajmo oči pred dječjim prosjačenjem", "Imamo pravo igrati se".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније