Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

16. 04. 2019. 11:58 >> 11:59

ORAV PORUČIO

Obrazovanje temelj profesionalnog i individualnog rasta

Obrazovanje je prvo i osnovno ljudsko pravo, kao i temelj profesionalnog i individualnog rasta svakog građanina, ocijenio je šef misije Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav i poručio da je obaveza svake države da obezbijedi inkluzivni sistem.

On je, tokom drugog dana Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana rekao da obrazovanje ima više osnovnih svrha.

„Ono je temelj profesionalnog i individualnog rasta, svakog građanina. Zato je obaveza svih država da obezbijede inkluzivni sistem, pri čemu se ne zaboravlja važna uloga cjeloživotne obuke i obrazovanja odraslih“, rekao je Orav.

Kako je kazao, priprema za tržište rada jedna je od tih svrha, koja služi i za promovisanje demokratskog građanstva, kao i za lični razvoj.

„Sve zemlje, bez obzira na nacionalno bogatstvo imaju korist od unaprjeđenog sistema obrazovanja“, rekao je Orav.

On je naveo i da bolje obrazovanje čini državu demokratskijom danas, i mirnijom sjutra.

„Demokratska načela neće funkcionisati osim ako ne naučimo da vrednujemo druga ljudska bića, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, da razvijamo građansko i kritičko razmišljanje“, kazao je Orav.

Prema njegovim riječima, učešće u demokratiji i obrazovanju su dvije strane istog novčića i ne smiju se tretirati zasebno.

„U današnjim ekonomijama, koje su zasnovane na znanju, mladim ljudima se mora dati prilika da u potpunosti učestvuju u ekonomiji, kroz razvijanje njihovih vještina, kako bi dobili dobro plaćene poslove i stvarali prilike, ne samo za sebe već za cijelu zajednicu“, kazao je Orav.

On je podsjetio na hitnost te teme.

„Sa jednom od najviših stopa nezaposlenosti, omladina treba da dobije pomoć u tranziciji sa škole na radna mjesta, kroz korišćenje punih potencijala i integracije u društvo“, zaključio je Orav.

Redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, akademik Predrag Miranović poručio je parlamentarcima da, kada u svojim državama budu razmišljali kako da unaprijede obrazovni sistem da ga učine tako da svaki građanin razvija svoj talenat do maksimuma.

„U centar svoje refoirme morate staviti nastavnika“, poručio je Miranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније