Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 06. 2019. 20:28 >> 20:33
1

DRAGOCJENO ISKUSTVO

Erazmus je suština evropske vizije

Investicije u programe učenja i u mlade od najvećeg su značaja za budućnost Evrope, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za TVCG, osnivač Erazmus programa razmjene studenata, Hjuel Seri Džons. Iz crnogorske Nacionalne kancelarije tog projekta, ističu da je Erazmus najvažnija podrška u reformi visokog obrazovanja.

Ponos. Prva je riječ koju izgovara osnivač Erazmusa, prisjećajući se početaka najuspješnijeg programa razmjene studenata. Iako je za više od 30 godina u projektu učestvovalo gotovo devet miliona mladih, studenata ali i profesora, počeci su bili teški, gotovo jednako kao pregovarački proces danas.

"Bilo je dosta problema da se ubijedi administracija, najviše smo uspjeli zbog ogromnog entuzijazma univerziteta, kojima se dopala ideja. Prije početka programa 0,5 odsto evropskih studenata bilo je mobilno uglavnom u oblastima učenja stranih jezika. Ključna je bila podrška i Evropskog parlamenta koji je vidio ovaj projekat kao suštinu same vizije EU - čovjek na prvom mjestu, što mora biti prioritet i u budućnosti za Uniju", rekao je Džons. 

Različite Erazmus programe od 2000. iskoristilo je više od 750 mladih iz Crne Gore. U nacionalnoj kancelariji za Erazmus ističu da je taj projekat mnogo više od mobilnosti studenata, i da je najvažnija podrška reformi visokog obrazovanja.

"Za projekte izgradnje kapaciteta budžet za Crnu Goru je oko tri miliona eura. Ono što je jako važno za naš mali sistem jeste da Erazmus doprinosi promociji naših institucija i naši mladi ljudi su najbolji ambasadori naše zemlje u inostranstvu", rekla je šefica Nacionalne kancelarije Erazmus Vanja Drljević.

Jedan od tih mladih ambasadora bio je Marko Laković koji je posljednju godinu studija medicine završio u Italiji. Kaže da mu je Erazmus osim praktičnog znanja otvorio i nove vidike.

"Veoma sam ponosan na taj dio mojih studija. Tamo sam zavolio dio medicine kojim se sada bavim. Pošto smo imali poseban program za anesteziju i reanimaciju. Imali smo mogućnosti da vježbamo ovo što i sada radim. Tako da je sve praktično bilo i od koristi", kazao je Laković.

A koristi od Erazmusa ubuduće bi moglo da ima i još više studenata, jer je evropska komisija nedavno predložila da se budžet za taj program udvostruči na čak 30 milijardi eura u narednim godinama. Uprkos Bregzitu i brojnim problemima u Uniji, osnivač Erazmusa kaže da niko ne dovodi u pitanje budućnost projekta, čak ni u Britaniji.

"Program je postao globalni brend koji povezuje univerzitete ne samo u Evropi već širom svijeta. Nadam se da će zemlje članice odustati od njihovog strogog pristupa. Moraju biti mnogo kreativniji kada rješavaju probleme u našim društvima. Nemam sumnji da je investicija u programe učenja, istraživanja i inovacija, uopšte u mlade ljude vitalno za budućnost Evrope", zaključio je Džons.

Priča o tom projektu kolege Borislava Višnjića nagrađena je na ovogodišnjem konkursu, koji je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji od 2019-2022, u okviru projekta EU4Me, koji finansira EU, a sprovodi UNDP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније