Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 06. 2019. 12:47 >> 12:49

DEKANICA GRAĐEVINSKOG FAKULTETA PORUČILA

Građevinarstvo zanimljivo i profitabilno

Građevinski fakultet je posljednjih nekoliko godina veoma interesantan svršenim maturantima, tako da se već u prvom upisnom roku popuni predviđeni broj studenata za upis, kazala je dekanica fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Marina Rakočević.

"Kvalitet upisanih srednjoškolaca je na zavidnom nivou i posljednjih godina smo u prosjeku upisivali od 35 do 40 odsto srednjoškolaca sa diplomom 'Luča'. Na osnovu analiza, za studijsku 2019/2020. godinu, Vijeće Građevinskog fakulteta je predložilo da se odobri upis za 110 studenata na osnovnim studijama studijskog programa Građevinarstvo", kazala je Rakočević.

Rakočević je kazala da su nekadašnji studenti sa diplomom ovog fakulteta danas angažovani, ne samo u Crnoj Gori, već i širom svijeta, gdje ostvaruju izvanredne rezultate u različitim oblastima građevinarstva.

"Postoji kontinuirana potreba za građevinskim inženjerima kod nas što pokazuju zvanične analize Zavoda za zapošljavanje. Građevinastvo je jedan od ključnih sektora socio-ekonomskog rasta jedne države, što je prepoznato i kod nas, pa će se u tom smislu i potreba za kadrom koji mi edukujemo nastaviti u budućnosti. Crna Gora je planirala niz velikih infrastruktirnih projekata na kojima naši sadašnji i budući studenti mogu naći zaposlenje. Jedan od ciljeva našeg fakulteta je podsticanje razvijanja Alumni asocijacije koja bi pratila dalje napredovanje svršenih studenata, i njihovo dalje usavršavanje, i stvaranje mogućnosti za dalju međusobnu saradnju i obezbijeđivanje novih izvora finansiranja.

Dekanica ističe da privatne kompanije u Crnoj Gori pokazuju interesavanje za dodjelu stipendija studentima Građevinskog fakulteta, ali je broj tih kompanija relativno mali i u tom dijelu posebno se ističe kompanija Bemax koja stipendira studente treće i četvrte godine studija. Tu je i JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Budva, koje iskazuju interesovanje za dodjelu stipendija studentima fakulteta.

I na ovom fakultetu UCG posebnu pažnju posvećuju razmjeni studenata i akademskog osoblja, a saradnja sa Slovačkim Univerzitetom tehnologije u Bratislavi je, kako kaže Rakočević, veoma korisna.

"Praktična nastava na Građevinskom fakultetu se tradicionalno realizuje u sklopu stručnih predmeta kroz stručne posjete gradilištima i značajnim objektima širom Crne Gore. Poseban kvalitet u realizaciji praktične nastave predstavlja dobro opremeljena Laboratotija Građevinskog fakulteta u kojoj studenti kroz nastavni proces prate i realizuju različita ispitivanja građevinskih materijala i konstrukcija" istakla je dekanica.

Građevinski fakultet je, kaže ona, tradicionalno, svake druge godine, organizovao međunarodni naučno-stručni skup GNP koji je prepoznat ne samo u okruženju već i šire. Na tom skupu su svoje specilističke i druge stručne i naučne radove izlagali i studenti. Plan je da već sljedeće godine pronađu mogućnosti da organizuju ovaj značajan skup iz oblasti građevinarstva.

"Zainteresovanost studenata za kongrese i simpozijume postoji, ali na žalost finansijska situacija na našem fakultetu je takva da su izdvajanja za učešće na međunarodnim skupovima studenata i nastavnog osoblja, na neadekvatnom nivou. Trenutno je preko aktivnih naučnoistraživačkih projekata omogućeno učešće na konferencijama samo aktivnim istraživačima, a od studenata uključeni su studenti magistarskih i doktorskih studija", kazala je Rakočević.

Nedavno je obilježeno četiri decenije od katastrofalnih posljedica zemljotresa u 1979. godini, a prva generacija studenata građevine je upisana već naredne godine. Povodom obilježavanja tog datuma održan je jednodnevni skup čiji je organizator, između ostalih, bio i Građevinski fakultet. Na skupu je posebno istaknut značaj daljeg rada na implementaciji i uvođenju savremenih evropskih propisa i standarda za projektovanje građevinskih konstrukcija, Eurokodova, u crnogorsku građevinsku praksu.

"Dio ovog složenog i obimnog posla povjeren je Građevinskom fakultetu, čiji ekspertski timovi posljednje dvije godine intezivno rade na prevođenju pojedinih djelova Eurokodova i izradi odgovarajućih nacionalnih aneksa. Na održanom skupu istaknuta je potreba daljeg širenja znanja u oblasti zemljotresnog inženjerstva kroz međunarodnu saradnju i naučnoistraživački rad u svim aspektima proučavanja seizmičkog i geološkog hazarda, vulnerabiliteta izgrađene sredine, primjeni i razvoju savremenih i inovativnih principa projektovanja seizmički otpornih konstrukcija, gdje je Građevinski fakultet prepoznat kao glavni nosilac pometutih aktivnosti. Po ovom pitanju, s obzirom na trenutne ograničene kapacitete u naučnoistraživačkoj infrastrukturi, Građevinski fakultet je, shodno sveopštem trendu, prepoznao potrebu priključivanja i povezivanja sa krupnijim naučnoistraživačkim infrastrukturama u Evropi, kao i potrebu sve aktivnijeg uključivanja u međunarodne naučne i razvojne istraživačke projekte" kaže Rakočević.

Ona je dodala da Građevinski fakultet posjeduje veliki kadrovski potencijal, te da stalno teže podsticanju usavršavanja nastavnog i istraživačkog osoblja i studenata, putem implementacije evropskog nivoa kvaliteta, internacionalizacije, multidisciplinarnog istraživačkog okruženja, digitalizacije, primjene naprednih metoda nastave, obezbjeđivanje visokog nivoa kvaliteta u istraživanju i inovacijama, sa mogućnošću direktnog transfera tehnologija i znanja prema poslovnom i privrednom okruženju.

"Želim da naglasim da je svijet građevinarstva izazovan i pruža velike šanse i privilegije, međutim zahtijeva i velike napore i brojna odricanja. Materijalizacija građevinskih objekata je veoma zahtjevan zadatak, sa učešćem značajnih ljudskih, materijalnih i novčanih resursa zbog čega vas samo dobro odrađen prethodni posao može preporučiti za neki drugi, novi" istakla je Rakočević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније