Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

04. 07. 2019. 14:50 >> 14:48

PORUČENO SA OKRUGLOG STOLA

Planiranje prostora urediti u skladu sa sistemima EU

Oblast uređenja i planiranja prostora neophodno je urediti u skladu sa regulativama koje su usvojile države Evropske unije (EU), a u cilju uspostavljanja efikasnog sistema potrebno je konsultovati stručnjake iz te oblasti.

To je poručeno na okruglom stolu "Sistemi planiranja prostora u zemljama EU", koji je organizovala Strukovna komora arhitekata Inženjerske komore Crne Gore (IKCG), a kojem su prisustvovali stručnjaci iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Predsjednik IKCG, Srđan Laković, poručio je da je prilikom planiranja i uređenja prostora neophodno konsultovati stručnjake iz te oblasti kako bi se uspostavio najefikasniji sistem.

"Želja državne administracije da zaštiti prostor je potpuno jasna i legitimna, ali preovladava mišljenje da je ipak trebalo u većoj mjeri konsultovati struku kako bi se došlo do najboljeg rješenja. Možemo reći da je današnja tema posebno važna za nas inženjere u Crnoj Gori ako se uzmu u obzir promjene koje je donio važeći zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata", rekao je Laković.

Predsjednica izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata IKCG, Maja Velimirović Petrović, rekla je da je oblast upravljanja prostorom jedan od najkomplesnijih, najsloženijih i najvažnijih oblika organizacije jedne države, a da je prostor njen najvažniji resurs.

"Crna Gora, jednako kao i susjedne države regiona i bivše SFRJ, u poslednje tri decenije trpi drastične prostorne transformacije kao poljedicu promjena državnih granica, socio-ekonomskih i kulturno-istorijskih faktora, što je dovelo do promjene cjelokupne prostorne i društvene nadgradnje. Date društvene promjene i procese često zovemo tranzicijom sa negativnim kontekstom i efektima", objasnila je Velimirović Petrović.

Direktorica Zavoda za prostorno uređenja Dubrovačko-neretvanske županije, Marina Oreb, pojasnila je da je ključni zakon za prostoro uređenje u skladu sa regulativama EU.

"Svi zakoni, pa tako i Zakon o prostornom uređenju usklađeni su sa regulativama EU i to funkcioniše dobro. Međutim, sektorski zakoni, kao horizontalni nivoi nišu baš dobro usklađeni", kazala je Oreb.

Ona je ocijenila sistem prostornog uređenja u Hrvatskoj kao kompleksan.

Profesorica na Fakultetu za građevinu i geodeziju Univerziteta u Ljubljani, Alma Zavodnik Lamovšek, navela je da sistem u Sloveniji, uređen slično njemačkom i autrijskom, podrazumijeva planove na državnom i opštinskom nivou, a svi oni se, kako je pojasnila, dijele na strategijske planove i nacrte.

"Na nivou države imamo strategiju ravoja za područje cijele Slovenije. Postoje takođe državni prostorni planovi koji se izrađuju za veoma važnu državnu infrastrukturu poput autoputeva, hidroelektrane i svu ostalu važnu infrastrukturu, a na lokalnom nivou najbitniji je plan namjene prostora što je osnova za izgradnju stambenih prostora", kazala je Zavodnik Lamovšek.

Gradski planer u Gracu, Gerhard Vitinghof, objasnio je da se u Austriji usvajaju propisi na saveznom nivou, koji se primjenjuju a lokalnom nivou, a da lokalna administracija nastoji, kako je naveo, uključiti stanovništvo u proces izrade lokalnih plana koji se odnosi na planiranje prostora.

"U Autriji smo shvatili da nije dovoljno izraditi plan i tražiti da se on primijeni, već da je jako bitno uključiti u izradu planova i lokalno stanovništvo. Zbog toga smo stavili jak naglasak na učešće javnosti. Pokušavamo stanovnike da uključimo, od samog početka procesa izrade nekog plana", pojasnio je Vitinghof.

On je ocijenio da su resursi važan faktor za prostorno uređenje Austrije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније