Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 07. 2019. 14:03 >> 14:03
1

MANIFESTACIJA NA CETINJU

Med kao nacionalni brend

Pčelarska manifestacija "Miris lipe i meda" koja se tradicionalno već treću deceniju održava, otvorena je danas na Cetinju.

U organizaciji Udruženja pčelara sa Cetinja, najstarijeg u Crnoj Gori, ovogodišnja manifestacija okupila je 50 izlagača meda i pčelinjih proizvoda dominantno sa ovog područja.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović sa saradnicima obišao je izlagače i razgovarao sa pčelarima i ocijenio da ovogodišnja manifestacija ima posebnu vrijednost, jer se slavi 30 godina od prve koja je održana na Balšiću pazaru.

"Manifestacija 'Miris lipa i meda', predstavlja rad vrijednih domaćina, pčelara koji na prostoru Cetinja povezuju svoj rad i ono što su izdašni darovi prirode ovog područja, tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med. To je naša šansa i mogućnost koju nastojimo da valorizujemo, zajedničkim naporima pčelara, Prijestonice Cetinje, kao i ostalih lokalnih samouprava, vrijednog rada, pčelarskih udruženja i Saveza pčelarskih organizacija i Vlade koja duži niz godina kreira sve izdašniju podršku sektoru poljoprivrede, posebno pčelarstvu", ocijenio je Simović.

On je ocijenio da je posebno ohrabrenje u tom pravcu sve veće interesovanje mladih da se bave pčelarstvom i uopšte poljoprivrednom proizvodnjom.

Podsjetio je da je poseban segment agrarne politike podrška mladim ljudima, mladim farmerima i pčelarima. Zahvaljujući jednoj od mjera podrške namijenjenoj mladima koji žele da se bave pčelarstvom, kako je kazao, svake godine porodica mladih pčelara biva sve brojnija. Ove godine 95 mladih pčelara ostvarilo je podršku u vidu pet košnica sa pčelinjim društvima, uz bespovratnu podršku od 50 odsto, a u posljednje tri godine njih 311.

Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, ocijenio je da zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao.

On je ocijenio da se u Crnoj Gori sa pravom može govoriti o medu kao nacionalnom brendu.

"U prvom redu zbog kvaliteta, kojem domaći proizvođači pridaju veliku pažnju, ali i zbog svih mjera koje se preduzimaju da se na tržište plasiraju originalni i bezbjedni proizvodi. Ovo posebno iz razloga što med cetinjskih i crnogorskih pčelara ima dobru perspektivu za plasman većih količina na evropsko i druga tržišta, a tamo se brendu i dobrom imidžu pridaje veliki značaj", poručio je Kašćelan.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Udruženja pčelara sa Cetinja, Mladen Bošković posebno je izrazio zadovoljstvo zbog poboljšanja vremenskih uslova u posljednjih mjesec dana, što će poslužiti pčelarima, ne samo u Cetinju, nego širom Crne Gore, te da godina neće biti loša kako su vjerovali zbog kišnog proljeća.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније