Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 08. 2019. 13:05   >>  13:14 4

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Zabrana pušenja bez kompromisa

Počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim je beskompromisno zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru. Ministarstvu zdravlja, kako su saopštili, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni, već zdravlje svakog pojedinca.

 

“Cilj ovog zakonskog rješenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade i Parlamenta je očuvanje i zaštita zdravlja svih građana, kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode, saopšteno je iz Ministarstva..

Iz tog Vladinog resora saopšteno je da je beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće, jer je to pitanje koje je pokrenulo naveće interesovanje građana.

“Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora moraće da zadovolji određene uslove.

“Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 kvadrata, te maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20% radnog prostora. Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i sl.”, navodi se u saopštenju

Poslove inspekcijskog nadzora  nad sprovođenjem  zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

“Kao predlagaču zakona, Ministarstvu zdravlja, nije cilj  kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni. Naš primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca”, kazali sui z Ministarstva I dodali da je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - zabrana pušenja u zatvorenim prostorima i to bez kompromisa.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније