Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

03. 09. 2019. 08:41   >>  09:23 2

STEFANOVIĆ

Novi zakon riješiće deficit ljekara u Hitnoj

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović saopštio je, u Jutarnjem programu TVCG, da će se problem deficita ljekara u toj službi prevazići kada bude usvojen novi nacrt zakona koji je predložilo Ministarstvo zdravlja. Tim nacrtom je precizirano, kaže Stefanović, da poslije završenog fakulteta doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moraju da ostanu da rade dvije godine.

“Mi po važećoj sistematizaciji iz 2015. imamo sistematizovano 145 mjesta za ljekare, vjerovali ili ne mi imamo danas popunjeno 140 mjesta, sa tog aspekta mi imamo popunjenu sistematizaciju. Međutim, kao ustanova koja brine o budućnosti zdravlja ljudi, mi moramo da šaljemo ljekare na specijalizaciju. Trenutno imamo 14 specijalizanata iz urgentne medicine, koji ne rade nego su na specijalizaciji”, objasnio je Stefanović.

“Imamo oko 16 mladih doktorica, koje su započele radni osnos u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i imamo doktorice koje su na porodiljskom odsustvu, tako da u startu imate oko 30-tak doktora manje. Još ako računate na kraća bolovanja, odmore, broj odsutnih se povećava...”

"Mi smo raspisali konkurs za 15 radnih mjesta, po odobrenju ministarstva, prije pet dana niko se nije javio, tek posljednjih dana imamo doktoricu i doktora koji tek treba da srede dokumenta," kaže Stefanović

Kada se sve to sumira, onda je jasnije zašto postoji problem da se organizuje služba, da u svakom trenutku imamo po četiri doktora, kazao je on.

“Kada se novi nacrt zakona usvoji i počne da djeluje, Ministarstvo zdravlja je predložilo da poslije završenog fakulteta doktori medicine dvije godine moraju da ostanu da rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i to će biti lijek, i tada će biti doktora kao što ih je bilo i ranije,” rekao je Stefanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније