Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

18. 09. 2019. 19:59   >>  20:04

U RISNU

Uskoro Dnevni boravak za oboljele od demencije

Uspješna saradnja Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Kotor rezultira većim brojem usluga u oblasti socijalne i dječje zaštite, a postoji i prostor da se saradnja unaprijedi, saopštili su ministar Kemal Purišić i predsjednik Opštine Željko Aprcović. Oni su najavili i skori početak rada Dnevnog boravka za lica oboljela od demencije, u Domu starih „Grabovac“ u Risnu.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Opštini Kotor.

Purišić je kazao da je za proteklih osam mjeseci ove godine za osnovna materijalna davanja u socijalnoj i dječjoj zaštiti za opštinu Kotor isplaćeno oko 1 milion eura, dok je u prethodnoj godini za tu svrhu izdvojeno oko 1.7 miliona eura.

Na sastanku je bilo riječi i o iznalaženju optimalnog modela za funkcionisanje Dnevnog boravka za djecu sa smetnjama u razvoju koji funkcioniše u okviru JU Resursnog centara za sluh i govor "Dr Peruta Ivanović", sa aspekta poštovanja propisanih standarda u socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja je za adaptaciju i opremanje ovog Dnevnog boravka prethodno uložilo oko 42.000 eura, a za 12 korisnika ove socijalne usluge mjesečno izdvaja 1.800 eura“, kazao je Purišić.

Razmatrana je mogućnost osnivanja Dnevnog boravka za starija lica, koji bi se u funkcionalnom smislu „oslanjao“ na Dom starih „Grabovac“ u Risnu. 

Purišić je kazao i da je uspostavljena i funkcioniše prihvatna stanica za žrtve nasilja u porodici u kotorskoj opštini na način što je adaptiran i opremljen stan, u cilju zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, žena i djece, kojima je neophodno izmještanje iz porodice i obezbjeđivanje urgentnog smještaja na sigurnom i bezbjednom mjestu.

Purišić i Aprcović su najavili i skori početak rada Dnevnog boravka za lica oboljela od demencije, u Domu starih „Grabovac“ u Risnu, za šta su stvoreni neophodni prostorni i tehnički uslovi. 

Planirano je da se ova usluga pruža korisnicima sa teritorije opština Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva i da se za njih obezbijedi organizovani prevoz.

“U toku boravka o njima bi brinuo tim sestara i njegovateljica, posebno obučenih za rad sa ovom populacijom, kao i socijalna služba sastavljena od psihologa, socijalnih radnika i radno-okupacionih terapeuta,“ istakao je Aprcović.
 
Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu Goran Kuševija, direktori Centra za socijali rad Vasilije Todorović i Doma starih „Grabovac“ u Risnu, Srđan Dragomanović.

Ministar je obišao i Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Budva i Tivat i tom prilikom razgovarao sa zaposlenima o mogućnostima za rješavnje urgentnih socio-ekonomskih potreba građana na teritoriji tih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније