Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 09. 2019. 10:09 >> 10:09

PREDSTAVLJEN PROGRAM EIC-A

Nove mogućnosti za crnogorske istraživače

Karavan Evropskog savjeta za inovacije - EIC Roadshow in Montenegro, na kojem je učestvovalo više od 100 zainteresovanih predstavnika biznisa, akademskog i javnog sektora, a predstavljeni modeli finansiranja inovativnih projekata, održan je juče, u organizaciji Ministarstva nauke i Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije u Podgorici.

Na događaju su predstavljeni noviteti u podršci inovacijama kroz EU program Horizont 2020, u okviru aktivnosti Evropskog savjeta za inovacije (EIC), programa koji nudi finansijsku pomoć i usluge inovativnim startap kompanijama, malim i srednjim preduzećima, inovatorima, preduzetnicima i istraživačima, za razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, koji će doprinijeti ekonomskom rastu, kreiranju novih, ali i unapređenju postojećih tržišta u Evropi.

Evopska unija je uspostavila novo implementaciono tijelo za rizično finansiranje inovacija "EIC Fund", putem investiranja u kapital inovativnih preduzeća.

Kako je istaknuto na skupu, za određene, viskoperspektivne inovacije sa potencijalom za proboj na trištima i promjenu postojećih paradigmi biće moguće finansiranje u iznosu čak od 17,5 miliona eura za jedno preduzeće. Od toga grant je u vrijednosti od 2,5 miliona, a investiranje u kapital do 15 miliona eura.

V.d. direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj Branka Žižić, prezentovala je nacionalne instrumente za podsticaj razvoja inovativne djelatnosti u Crnoj Gori, kao i neke od uspješnih priča koje sve više doprinose unapređenju opšteg inovativnog ambijenta.

Kako je kazala, instrumenti EIC-a koji su na raspolaganju crnogorskim istraživačima i inovatorima su od posebnog značaja budući da Crna Gora, kao pridružena zemlja programa HORIZONT 2020, ima pravo na puni pristup svim sredstvima finansiranja, pod istim uslovima kao i države članice EU.

O sve većim nastojanjem i brojnijim prilikama za unapređenje crnogorskog inovativnog ambijenta govorili su Radosav Babić, generalni direktor u Ministarstvu ekonomije i Velibor Bošković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka.

Visoka predstavnica Evropske komisije Signe Ratso, zamjenica generalnog direktora u Generalnom direktoratu za istraživanja i inovacije (DG RTD) Evropske komisije, prisutnima je predstavila glavna usmjerenja Evropske komisije u oblasti inovacija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније