Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 11. 2019. 21:58   >>  22:02 1

NEMA PEČATIRANJA PASOŠA

Pri ulasku u EU skeniraćemo lice i davati otisak prstiju?

Državljani Crne Gore će, najvjerovatnije od 2022. godine, pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, saopšteno je za CdM iz Uprave policije.

Naime, Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama, kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

Sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obaviješten o novim mjerama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provjere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije.

"Međutim, na osnovu raspoloživih informacija sa pomenute konferencije koju je organizovao FRONTEX, možemo reći da se ove mjere odnose na uvođenje novih IT sistema u okviru tzv. EU paketa pametne granice. Naime, EU je ranije donijela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provjere u cilju efikasnije kontrole lica koja nijesu državljani država članica EU i brže provjere dužine boravka na teritorijama država članica", kazali su iz Uprave policije za portal CdM.

Upotreba dva IT sistema iz pomenutog paketa, ETIAS (koji podrazumijeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES (Entry-Exit System), je planirana početkom 2022.

“Početak primjene ovih sistema za naše državljane predstavljaće obavezu da prije početka putovanja u zemlje članice EU unesu u ETIAS​ svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja. Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građanin na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provjere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica”, objasnili su za CdM iz Uprave policije.

Ukoliko eventualno bude nešto sporno tokom automatske provjere od našeg državljanina će se na isti način tražiti da unese dodatne podatke, nakon čega će u roku od nekoliko dana preko sistema dobiti odgovor da li će mu se dozvoliti ulazak u Evropsku uniju.

“U slučaju negativnog odgovora građanin će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru”, ističu u Upravi policije.

Ova provjera preko ETIAS-a će koštati pet eura i važiće tri godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније