Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

04. 11. 2019. 13:05 >> 13:06

PROJEKAT UMH

Za OSI uskoro i psi vodiči

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore realizovalo je posljednjih mjeseci program grupnog psihološkog savjetovališta, a osobama sa invaliditetom je na raspolaganju i usluga prevoza "od vrata do vrata". Jedna od aktivnosti koja će pomoći OSI da se lakše uključe u društveni život je i obezbjeđivanje pasa vodiča/pomagača, čija je obuka u toku.

U Centru za rehabilitaciju "Silver" iz Zagreba trenutno je u procesu školovanje psa vodiča/pomagača i uži izbor psa koji odgovara individualnim potrebama korisnika.

Kako napominju u Udruženju, prenos će se izvršiti nakon boravka korisnika sa psom u Centru "Silver", u trajanju od tri ili četiri nedjelje, a obaviće se u januaru naredne godine.

Usluga psihološkog savjetovališta je pružana za 15 osoba s invaliditetom, jednom nedeljno u periodu od juna do kraja septembra.

Ukupno je pruženo 12 grupnih psiholoških seansi, a, kako ističu u Udruženju, učesnici su ocijenili da su pružene psihološke seanse u značajnoj mjeri doprinijele ličnom osnaživanju i boljoj komunikaciji i interakciji s drugima.

"Dostupan prevoz, odnosno prevoz 'od vrata do vrata' za korisnike kolica na teritoriji Podgorice, pruža se svakodnevno i to po pozivu korisnika i planu vožnji. U okviru aktivnosti Mjesec podizanja svijesti, koja će se sprovoditi od 1. novembra zaključno s 10. decembrom, planirane su podaktivnosti - Esejsko takmičenje za OSI, Posjeta ustanovama socijalne i dječje zaštite i obrazovanja, TV emisija studijskog karaktera; Obilježavanje 3. decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kao i aktivnost onlajn kampanje", ističu u Udruženju.

Aktivnosti, čija realizacija traje 10 mjeseci, zaključno s 22. decembrom 2019, se sprovode u okviru projekta "Za mlade s invalidtetom, bez barijera!" podržanog od Ministarstva rada i socijalnog staranja, kroz konkurs za NVO raspisan u oblasti zaštite lica s invaliditetom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније