Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

05. 11. 2019. 12:03 >> 12:01

BIVŠE BRODOGRADILIŠTE

Tri mjeseca ne dolazi brod za odvoz grita

Posljednji brod sa gritom iz nekadašnjeg Brodogradilišta isplovio je za Španiju 6. avgusta. U Bijeloj je spreman i očišćen grit za utovar grita na još tri do četiri broda, hale su pune, ali broda nema.

Za status quo u ovom procesu, koji je počela francuska firma “Valgo” u martu ove godine i koji bi trebalo da bude zavržen za 21 mjesec, odnosno do kraja 2020. godine, „krive“ su lokalne vlasti u Sevilji, kaže za Radio Jadran, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća i direktor kompanije Valgo Montenegro, Rajko Uskoković.

“Španci su promijenili lokalnu vlast i prolongiraju dozvole. Čekamo odgovor. U međuvremenu su stigle nostrifikacije za „izvoz“ 10 hiljada tona neopasnog grita iz bivšeg Arsenala. Ta količina biće transportovana za Ukrajinu na dva broda”, navodi Uskoković.

Za razliku od bezopasnog grita, koji može da ide u zemlje potpisnice Bazelske konvencije, dozvole za opasni neophodne su i od lokalnih vlasti.

Njihova pravila su, kaže Ukoković, da jedna dozvola ne može da glasi na više od 40 hiljada tona, zato je došlo do zastoja u izvozu za Španiju.

Po ugovoru sa Vladom francuska kompanija Valgo treba da tretira 150 hiljada tona opasnog i bezopasnog otpada za 23 miliona eura.
Planirana dinamika da tri broda mjesečno odvoze opasni otpad nije ispoštovana, jer je do sada pošlo samo sedam brodova sa oko 40 hiljada tona, ili polovina od planiranog za transport u Španiju.

Na pripremi i utovaru grita angažovano je 25 bivših radnika JBB, koji sada rade čišćenje zemljišta, odnosno drugu fazu remedijacije tla.

Ona podrazumjeva rušenje osam objekata i dekontaminaciju zemljišta ispod njih.

“Liječenje” tla, odvajanje zdravog i zagađenog zemljišta od goriva i ulja do četiri metra dubine, te grita, biće obavljeno na površini od 17 hektara u Bijeloj.

Kompletna ekontaminacija tla moguća je tek kada bude uklonjena čitava količina.

Predsjednik i generalni direktor "Valga", Fransoa Buše ranije je kazao da je riječ o velikoj količini grita koja se taložila 40 ili 50 godina.
Podsjetimo da su Vlada i konzorcijum Damen-Porto Montenegro prije godinu potpisali koncesioni ugovor na 30 godina za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela.

Na mjestu bivšeg Brodogradilišta planirano je otvaranje centra za servis jahti i mega jahti i ulaganje od 20 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније