Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

05. 11. 2019. 15:45 >> 15:49

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Sjutra ugovor za gradnju četiri škole i tri vrtića

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, ministar prosvjete Damir Šehović najavio je sjutrašnje potpisivanje ugovora sa Evropskom investicionom bankom za gradnju četiri škole, rekonstrukciju tri vrtića i opremanje škola, ali je najavio i dalja povećanja izdvajanja za stanovanje prosvjetnih radnika.

Govoreći o projektim u Glavnom gradu, ministar je rekao da će sjutra biti potpisan finansijski ugovor vrijedan preko 40 miliona eura, koji će se većinom odnositi na infrastrukturu na teritoriji Glavnog grada.

„ Njime je predviđena izgradnja četiri škole i to: nove gimnazije, te izgradnja novih osnovnih škola u naseljima City kvart, Zabjelo i Karabuško polje“, kazao je Šehović.

 Govoreći o osnovnoj školi u Tološima, ministar je rekao da je za ovaj objekat prije nekoliko dana raspisan konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja, što je prvi konkretan i vidljiv korak na realizaciji ovog projekta, i zakonski preduslov za dalje aktivnosti na njegovoj izgradnji.

Šehović je najavio i potpisivanje ugovora sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) do kraja godine.

 „U okviru tog projekta će se finansirati gradnja sedam novih vrtića u Crnoj Gori, od čega još četiri nova vrtića na teritoriji Glavnog grada i to u naseljima: City kvart, Zlatica, Tuški put, te još jedan vrtić na Starom aerodromu.”

 Dodatno, govorio je i vrtiću u Bloku 6.

„Ubrzo nas očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na objektu vrtića u naselju Blok VI površine 1 500 m2, za preko 200 djece, procijenjene vrijednosti oko dva miliona eura”, kazao je ministar prosvjete.

Govoreći o statusu prosvjetnih radnika, ministar je najavio povećana izdvajanja za stambene potrebe prosvjetara.

„Kako važeći Sporazum koji se tiče izdvajanja Vlade za stambene potrebe prosvjetnih radnika kroz zadrugu „Solidarno“ ističe, u pripremi je realizacija novog sporazuma, za naredne tri godine. Predloženo je povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz Stambenu zadrugu „Solidarno“, kako bi od naredne godine ono bilo ne manje od 700.000 eura godišnje“, kazao je on.

Posljednje tri godine to izdvajanje je bilo 600 000 godišnje, a ranije 450 000 godišnje.

Istakao je i da je samo u posljednje tri godine preko 300 zaposlenih riješilo stambeno pitanje kroz zadrugu „Solidarno“. Ukupno, Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

Ministar je podsjetio i da je nedavno Ministarstvo prosvjete sa Sindikatom prosvjete usaglasilo predlog o povećanju zarada, i to 2020. godine 9odsto, a 2021. godine 3 odsto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13odsto kumulativno do početka 2021. godine. To bi ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu.

Govoreći o nagrađivanjima prosvjetnih radnika, ministar je  podsjetio i da je trenutno aktuelan Fond za kvalitet i talente, putem koga će do kraja ove godine biti dodijeljeno oko 500 nagrada najboljim nastavnicima i učenicima, kao i prošle godine.

 „Riječ je o značajnim finansijskim nagradama, koje osim finansijske podrške, predstavljaju i jasnu poruku prosvjetnim radnicima da društvo prepoznaje i cijeni njihov rad i da je uspostavljeno sistemsko nagrađivanje najboljih nastavnika, kroz godišnji konkurs zasnovan na javnim i jednakim kriterijumima za sve. Samo za ovu namjenu izdvaja se oko pola miliona eura godišnje“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније