Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

06. 11. 2019. 07:56   >>  08:54 1

DAMJANOVIĆ VJERUJE

Naučno-tehnološki park do 2021. godine

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da će Naučno-tehnološki park, ako sve bude po planu, u punom kapacitetu funkcionisati od 2021. godine.

"Naučno-tehnološki park je ključna osovina da se poveže biznis sektor, startaup zajednica i akademski sektor. Imamo 30-40 inovativnih kompanija, međutim one su rasijane, uopšte ne znamo za njih. To su zapravo kompanije koje se već bore na globalnom tržištu, neke od njih su uspješne i imaju zaštićene patente", rekla je Damjanović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG kazala da će Naučno-tehnološki park sve kompanije povezati na jednom mjestu.

"Napraviće se sinergija među njima, koja je jako ključn. Takođe će biti jedan magnet da se privuku strani investitori koji bi ulagali u istraživanje i inovacija, a imaćemo taj link između uspješnih kompanija, i onih kompanija koje počinju da se bore za globalno tržište", rekla je ministarka Damjanović.

Iz takve energije će se, vjeruje ona, stvarati novi proizvodi i nove usluge.

"Za naš Naučno-tehnološki park je važan razvojni projekat, to je ono što je potrebno Crnoj Gori. Projekti koji će stvarati nove vrijednosti. Ukupna investicija je 12 miliona eura, do sada je uloženo četiri miliona eura, jer se on sad gradi u zgradi koja je u grubim radovima, koja je bila namijenjena za tri fakulteta", rekla je ministarka Damjanović.

Smatra da je lokacija Naučno-tehnološkog parka u Podgorici idealna, jer se nalazi u kampusu Univerziteta: "To je zapravo ulaz privrede u crnogorski Univerzitet. Kod nas se izgubio link između akademskog i biznis sektora, i ovaj park će povratiti taj link".

Damjanović vjeruje da će park otvoriti put mnogim studentima i pokazati im šta je budućnost.

Zgrada Naučno-tehnološkog parka, kako je kazala, biće najmodernija u Crnoj Gori kad je u pitanju tehnologija, iako sada ne izgleda reprezentativno.

"Imamo glavni projekat. Otvara se tender za izvođenje radova. Biće najmodernija i u drugim aspektima, ne samo kad je u pitanju energetska efikasnost", istakla je Damjanović.

Ministarka se danas sastala i sa generalnim direktorom Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidarom Šundićem, a razgovarali su o aktuelnoj i budućoj saradnji resora nauke i Nacionalnog javnog servisa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније