Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

07. 11. 2019. 16:04   >>  16:04

PEJANOVIĆ PORUČIO

Obrazovanjem mladih protiv ekstremističkih ideja

Obrazovanje i društveni angažman mladih su najefikasniji način za jačanje njihove otpornosti na izazove nasilnog ekstremizma i radikalizacije, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović, otvarajući Radionicu o angažovanju mladih u suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja se danas i sjutra održava u Budvi.

"Prepoznajući radikalizaciju i nasilni ekstremizam kao izazove savremenog doba, na koje nijedno društvo nije u potpunosti imuno, Vlada Crne Gore je izgradila kvalitetan strateški, normativni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, što predstavlja pozitivan primjer u regionu, ali i šire", naveo je Pejanović.

Istakao je da su u fokusu aktivnosti upravo mladi i djeca, koji su u posebnom riziku od radikalizacije.

"Uzimajući u obzir činjenicu da samo mladi koji imaju kritičko mišljenje i koji razumiju aktuelne društvene procese mogu biti zaštićeni od radikalnih i ekstremističkih ideja, veliku pažnju posvećujemo jačanju sistema obrazovanja i uloge nastavnog kadra i svih profesionalaca koji rade sa djecom", istakao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, pored obrazovanja, ključna je i uloga porodice i lokalne zajednice. Istovremeno,kako kaže, mjere na planu promovisanja sporta kod omladine i afirmisanje politike njihovog zapošljavanja daju dodatan doprinos ovoj borbi.

Negativne pojave sa kojim se suočava moderno društvo su kompleksne i zahtijevaju stalni angažman, saopštio je nacionalni koordinator Pejanović.

"Cilj nam je da stvorimo edukovanog, samosvjesnog pojedinca, i u tom smislu podržavam svaki vid društvenog angažmana mladih, njihovo uključivanje u društvene procese i jačanje aktivizma kroz dijalog o aktuelnim temama", zaključio je Pejanović.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, kazala je da su nasilni ekstremizam i radikalizacija složeni, višeslojni izazovi koji ne poznaju granice.

"Države učesnice OEBS-a dio su široke koalicije koja podržava višedimenzionalni pristup, fokusiran na sprječavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu. Želim da pohvalim Crnu Goru na preduzimanju niza pozitivnih inicijativa u ovoj oblasti i na prepoznavanju ove teme kao ključni bezbjednosni izazov", kazala je Davije.

Ona je dodala da će Misija OEBS-a nastaviti da podržava crnogorske vlasti i civilno društvo u njihovom radu na sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije na različitim nivoima i najavila da  će tokom narednih nedjelja biti organizovane obuke nastavnika u osnovnim i srednjim školama o njihovoj ulozi koju mogu imati u prepoznavanju i razvoju strategija za sprječavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mladih Nenad Koprivica, kazao je da je ova radionica samo jedan primjer sinergije i zajedničkih aktivnosti koje Vlada Crne Gore sprovodi za mlade ljude, jer je pitanje mladih multiresorsko i multisektorsko pitanje.

Ministarstvo sporta i mladih je, od svog osnivanja, uložilo više od 800 hiljada eura u 150 projekata omladinskih organizacija.

"Na ovaj način potvrđujemo da Ministarstvo sporta i mladih i Vlada, pitanje mladih pozicioniraju visoko na listi svojih prioriteta", kazao je Koprivica.

Radionicu je organizovalo Ministarstvo sporta i mladih u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније