Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

08. 11. 2019. 06:44 >> 06:44

MONTEFARM

Vakcine protiv gripa u carinskoj hladnjači

Vakcine protiv gripa u količini od 22.700 doza nalaze se u hladnjačama carinskog skladišta u Crnoj Gori i biće isporučene kada dobavljač FarmaLab dostavi kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će dobiti dozvolu od CALIMS-a za stavljanje pomenute vakcine u promet, saopšteno je iz Javne zdravstvene ustanove (JZU) Apoteke Crne Gore Montefarm.

 

"Vaxigrip tetra-vakcina protiv gripa u količini od 22.700 doza nalaze se u hladnjačama carinskog skladišta u Crnoj Gori. Procedura prilikom nabavke vakcina i njihove distribucije je strogo regulisana, stoga je dobavaljač FarmaLab u obavezi da dostavi kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će dobiti dozvolu od CALIMS-a za stavljanje pomenute vakcine u promet. Nakon toga, vakcine će biti isporučene Montefarmu", kazali su iz ove zdravstvene ustanove i dodali da očekuju da će se navedeni uslov ispuniti narednih dana.

"U narednih nekoliko dana očekujemo da će se ispuniti gore navedeni uslov, pa će samim tim Montefarm početi sa distribucijom vakcine i o tome blagovremeno obavijestiti javnost", kazali su iz Montefarma.

Podsjećamo, kako su Dnevne novine ranije prenijele, vakcine protiv sezonskog gripa još nijesu stigle u domove zdravlja, iako je Montefarm ugovor sa dobavljačem Farma Lab potpisao još 5. septembra. Tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke vakcine protiv gripa je predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar, te da "nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku".

Takođe, na pitanja DN da li će kašnjenje vakcina protiv sezonskog gripa ugroziti zdravlje građana, iz IJZ su odgovorili da će razvoj kolektivnog imuniteta u mnogome zavisiti od odziva stanovništva na imunizaciju.

Oni napominju da je vakcinacija najefektniji vid prevencije protiv sezonskog gripa, te da se ona preporučuje osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније