Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

08. 11. 2019. 15:16   >>  20:31

VUČINOVIĆ U NIKŠIĆU

Vlada će shodno mogućnostima pomoći stanovništu

Vlada će odgovorno postupiti u rješavanju problema prouzrokovanih nevremenom i shodno mogućnostima pomoći ugroženom stanovništvu, najavila je predsjednica Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Marija Vučinović u Nikšiću.

Vučinović je sa čelnicima Direktorata za vanredne situacije i Opštine Nikšić obišla najugroženija prigradska naselja i sela Mokru Njivu, Brezovik, Gornje Polje, Miločane, Zavrh, Glibavac i Broćanac.

Ona je kazala da je neophodno da lokalna komisija prethodno napravi procjenu šteta.

"Očekujemo da će to biti vrlo brzo, a mi ćemo, što bi rekli frontno, odreagovati na prikupljene zahtjeve. U kakvoj će formi biti realizacija, da li da se rješavaju pojedinačno zahtjevi ili će Vlade odlučiti da se pomogne direktno Opštini, naknadno čemo dogovoriti", rekla je Vučinović.

Najprije je, kako je navela, neophodno vidjeti kolika je procijenjena šteta.

Direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić ocijenio je da je situacija u oblastima koje su obišli bila složena i teška.

"Očigledno je da je situacija na momente bila i kritična i dramatična, ali najvažnije je da nismo imali tragičnih posledica. Kao asistenti Službe zaštite i spašavanja učinili smo sve da smanjimo štetu na ovom području, da zaštitimo građane i njihove objekte", rekao je Mulić.

On je podsjetio da je Direktorat za vanredne situacije, na zahtjev nikšićke Službe zaštite i spašavanja, poslao i čamac kojim je evakuisana porodica Nikolić iz Broćanca.

"Predstavnici Direktorata bili su prisutni stalno u Nikšiću i to je jedan od pokazatelja da je sistem funkcionisao sinhronizovano na lokalnom i državnom nivou, što je važno u ovakvim situacijama", ocijenio je Mulić.

Direktorat će, kako je najavio, nastaviti da prati situaciju, jer nema prostora za opuštanje, zbog najavljenih ponovnih nestabilnih vremenskih prilika.

Na pitanje da li imaju neki preventivni plan u tom slučaju, Mulić je odgovorio da za sada moraju operativno djelovati i o tome će vidjeti kada prođu sadašnje vremenske nepogode, ali da je očigledno da treba odradii neke preventivne aktivnosti.

Mulić je naveo da Plan zaštite od voda ima 18 crnogorskih opština, među kojima je i Nikšić.

On je poručio građanima da poštuju preporuke nadležnih službi i organa, prate meteorološku situaciju, informišu se o situaciji, ukoliko kreću na puteve.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, naveo je da je u najugroženijim naseljima, prema informacijama sa kojima raspolažu, voda prodrla u 47 kuća i objekata, a procjenjivanje štete obaviće se, najkasnije za deset dana, kada se vrijeme stabilizuje.

"Komisija će obići ugrožena naselja i potom proslijediti nadležnima u državi da, shodno zakonu, izdvoje određenu pomoć. Uz državnu i pomoć Opštine pokušaćemo da ublažimo štete koje je proizrokovalo nevrijeme", najavio je Grbović.

Situacija je sada znatno povoljnija, ocijenio je Grbović, jer poslednja dva dana nije bilo velikih padavina, pa se voda značajno povukla.

"Nadamo se da će za koji dan moći ponovo da se funkcioniše kao prije nevremena, a najvažnije je da nije bilo težih posledica po život mještana u ugroženim područjima", rekao je Grbović i dodao da su i žitelji imali razumijevanja za nastalu situaciju.

Na pitanje novinara o planiranom projektu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prevođenja voda iz rijeke Zete u Krupac, Grbović je ukazao da je i sadašnja situacija sa poplavama pokazala koliko je neophodno da se to realizuje.

"Da je taj projekat bio realizovan sva ta voda bi otekla u jezera Krupac, Slano i Vrtac, koja su bila skoro presušila i ovih posledica ne bilo. Dobro je i da mještani uvide da Zeta koliko god imali od nje povoljnosti, može da nanese i štetu kada nabuja", rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, sa realizacijom tog projekta imali bi dvostruku korist i građani i EPCG, jer bi velike količine vode bile iskorišćene za proizvodnju električne energije.

"Nadamo se da ćemo u narednoj godini uspjeti da aktiviramo i EPCG kako bi se taj projekat što prije realizovao", rekao je Grbović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније