Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

10. 11. 2019. 08:11   >>  09:05 4

ERAKOVIĆ TVRDI

"Imamo najkraće liste čekanja u regionu"

Apsolutni prioritet Kliničkog centra u narednom periodu je izgradnja novog Urgentnog bloka, kao temelja i te ustanove i zdravstvenog sistema Crne Gore, istakao je direktor KC Jevto Eraković. Naveo je da je od početka godine kroz Urgentni centar prošlo gotovo 70 hiljada pacijenata, a da se u toku 24 časa u okviru ove jedinice pregleda 250 do 300 pacijenata. Eraković je za Pobjedu kazao i da je zabilježen trend smanjenja listi čekanja, te da su liste čekanja u Crnoj Gori najkraće u regionu.

 

Eraković je naveo da je u ovom trenutku opterećenje Urgentnog bloka ozbiljno, te da se u toku 24 časa u okviru ove jedinice pregleda 220, 250, pa i do 300 pacijenata. Kako je precizirao, od početka godine do danas, kroz Urgentni centar je prošlo gotovo 70 hiljada pacijenata.

"Urgentni centar je veoma opterećen tokom cijele godine, a posebno u toku ljetnje sezone. To je skučen prostor, sa malo kapaciteta, a nekim danima je broj pacijenata prelazio 300. Najviše su opterećene interna, hirurška, ortopedska i neurološka ambulatna. Uobičajena patologija su hronični bolesnici, virusi stomačni i respiratorni. Što se tiče ortopedskog i hirurškog dijela, imali smo priliku da zbrinemo veliki broj ozbiljno povrijeđenih motociklista, povrijeđenih u saobraćajnim udesima, pacijenti sa povredama dobijenih tokom rada na građevini. To je uobičajena patologija koja je deceniju i više prisutna", kazao je Eraković.

Ne komentarišući iz kojih razloga, Eraković je naveo da je jedno od standradnih opterećenja, to što hronični pacijenti zaobilaze izabranog ljekara.

U Kliničkom centru Crne Gore kao referentnoj ustanovi tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za cijelu Crnu Goru i sekundarnog nivoa za opštine Podgorica, Tuzi, Goluboci, Danilovgrad i Kolašin, godišnje se liječi oko 40 hiljada bolesnika, dok se u Poliklinici obavi preko milion i po zdravstvenih usluga. U Centru za laboratorijsku dijagnostiku godišnje se uradi preko pet miliona analiza.

Ne dajući odgovor na naše pitanje na koji način bi se ova ustanova mogla rasteretiti, odnosno da li bi jedno od rješenja bilo i ponuditi pacijentima kvalitetniju zdravstvenu uslugu unutar opštih bolnica u pojedinim opštinama, odnosno u vezi sa tim izgraditi Opštu bolnicu u Podgorici, Eraković je precizirao da se u Kliničkom godišnje obavi preko 13 hiljada operacija. Takođe, preko dvije hiljade malih intervencija u Urgentnom centru, preko tri hiljade porođaja i preko 10 hiljada dijaliza.

2Sve to postižemo zahvaljujući dobroj organizaciji rada i angažmanu preko 2.500 zaposlenih, od čega 263 specijalista, 95 supspecijalista, 190 doktora na specijalizaciji, uz podršku visokog i srednjeg medicinskog kadra, koji sa puno profesionalizma i posvećenosti obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao", kazao je direktor Kliničkog centra.

Eraković tvrdi da su liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore, najkraće u regionu. Tokom ove godine, po njegovim riječima, zabilježen je trend smanjenja listi čekanja, tako da je u januaru evidentirano ukupno 418 pacijenata na čekanja, a u novembru 188.

Komentarišući jedno od najaktuelnijih pitanja, primjetan odliv našeg medicinskog kadra u ekonomski razvijenije zemlje Evrope, Eraković, tvrdi da Klinički centar bilježi pozitivan trend, tj. da je više ljekara koji dolaze da rade u ovu ustanovu, nego onih koji je napuštaju. On, ne iznoseći uporednu statistiku, o stanju unazad pet, odnosno deset godina, navodi da je u posljednjih godinu Klinički napustilo osam, a u istom periodu je zapošljeno 13 novih ljekara.

Konstatujući da je određen broj ljekara napustio KCCG i otišao da radi u inostranstvo, Eraković navodi da postoje migracije doktora i da je to prisutno svuda u svijetu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније