Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

12. 11. 2019. 14:49 >> 14:49

PREPORUKA SZO

Jačati zdravstvo zbog klimatskih promjena

Klimatske promjene, kojima je Crna Gora opterećena, utiču na zdravlje građana i hroničnih bolesnika, a da bi se to spriječilo potrebno je ojačati zdravstveni sistem i efikasnije upravljati rizicima, poručila je šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović.

Brajović je, na predstavljanju Nacionalne strategije za adaptaciju zdravstvenog sistema na klimatske promjene 2019-2025. godine, kazalada je pod pritiskom klimatskih promjena Ministarstvo zdravlja prepoznalo potrebu da dalje jača kapacitete zdravstvenog sistema.

Fokus rada bi bio, kako je objasnila Brajović, na rano upozorenje, nadzor i podizanje nivoa spremnosti zdravstvenih ustanova za kontinuirano djelovanje u otežanim klimatskim uslovima.

„Intencija je spremiti zdravstveni sistem da pruži podršku i zbrine povećan obim zdravstvenih potreba, posebno hroničnih pacijenata kao posljedice ekstremnih vremenskih promjena“, rekla je Brajović.

Kako je navela, antropogene klimatske promjene predstavljaju ozbiljan izazov sa kojim je suočeno čovječanstvo.

Ona je upozorila da podaci ukazuju na to da je zdravlje miliona stanovnika na Zemlji ugroženo, jer je kompletno stanovništvo izloženo višestrukim efektima klimatskih promjena.

Podaci, kako je istakla, pokazuju da su stanovnici Zemlje izloženi češćim i intenzivnijim toplotnim udarima, kao i da se procjenjuje da je u periodu od 2000. do 2016. godine, 125 miliona vulnerabilnih odraslih osoba bilo izloženo tim udarima.

Tehnički službenik u SZO Vladimir Kendrovski kazao je da su klimatske promjene najveći rizik sa kojim se čovječanstvo suočava, jer direktno i indirektno utiču na zdravlje.

„Za sadašnju generaciju najbitnije je da shvate da ako se ništa po tom pitanju ne preduzme, onda za buduće generacije će prestati da postoji klima koju sada imamo“, rekao je Kendrovski.

Klima se, kako je pojasnio, promijenila i u budućnosti će biti još frekventnijih ekstremnih uslova koji će duže trajati.

„Zbog svega toga kapaciteti se moraju podići na veći nivo i čovjek treba više da se prilogođava godinama koje dolaze“, istakao je Kendrovski.

Prema njegovim riječima, najsmrtonosniji uticaj su toplotni talasi, dok su poplave najfrekventnije klimatske promjene.

„Jun i jul su ove godine bili su najtopliji mjeseci u zadnja dva vijeka, i bilo je puno smrtnih slučajeva u Zapadnoj Evropi. Zabrinjava to da nemamo dobre vijesti za budućnost, jer ono što se sad dešava biće još intenzivnije u godinama koje dolaze“, istakao je Kenderovski.

Direktor Direktorata za javno zdravlje, Miro Knežević, kazao je da Ministarstvo ulaže velike napore kako bi u tom dijelu uredilo sistem i donijelo smjernice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније