Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

13. 11. 2019. 20:53   >>  20:53

U RADU JAVNE UPRAVE

Digitalizacija u fokusu svih značajnih procesa

Crna Gora napravila je iskorak u redefinisanju pravne regulative kojom je digitalizacija stavljena u fokus svih značajnih procesa u radu javne uprave, rekla je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je, na ministarskoj konferenciji “Digitalna transformacija: Obnoviti javnu upravu za digitalno doba”, kazala da je Vlada posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave.

„Crna Gora je u posljednjih godinu napravila iskorak u redefinisanju pravne regulative kojom je digitalizacija stavljena u fokus svih značajnih procesa u radu javne uprave“, navela je Pribilović na ministarskom panelu Razmišljanja, komentari i obaveze o digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je dodala, primjena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci, osnova su za unapređenje rada javne uprave.

Pribilović je kazala da modernizacija javne uprave ide uporedo sa digitalizacijom i da građani sa pravom očekuju od javne uprave da bude otvorena, transparentna i dostupna.

„U tom smislu Crne Gore radi na dostizanju ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan i primjeni standarda Evropske unije (EU)“, rekla je Pribilović

Trenutno se, kako je navela, odvija više aktivnosti sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omogući građanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od strane javne administracije, i na taj način smanje biznis barijere.

„Digitalna transformacija je tema o kojoj se u Crnoj Gori sve više razgovara na nivou ICT sektora, institucija i međunarodnih organizacija i značajan pomak postoji u razvoju interoperabilnosti, e-demokratije i na polju otvorenih podataka“, istakla je Pribilović.

One je kazala da digitalno doba zahtijeva transformaciju sadašnjeg poslovanja, ne samo poslovnih procesa u kojima se ostvaruje interakcija sa građanima i privrednim subjektima, već i transformaciju procesa unutar javne uprave.

„U tom smislu, Vlada, a prije svega Ministarstvo javne uprave (MJU), kontinuirano radi na jačanju međuresorne saradnje korišćenjem različitih mehanizama na projektnom i strateškom nivou“, rekla je Pribilović.

Kako je navela, rezultat takvog pristupa je povećanje broja institucija koje učestvuju u procesu razvoja elektronskih usluga, prihvatanje korišćenja dijeljenih infrastrukturnih i aplikativnih rješenja kojima upravlja MJU, a koje koriste mnogobrojni organi državne uprave.

„Ministri iz regiona su na panelu diskutovali o digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana, šta je već postignuto u procesu digitalizacije i stanju fizičke infrastrukture- preduslovu za digitalnu transformaciju i o aktivnostima u narednoj godini“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније