Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

16. 11. 2019. 11:30   >>  11:28

ŠTETE ZDRAVLJU

Neke igračke povučene iz prodaje

Kompanija Sonita iz Tuzi povukla je iz svoje radnje igračke "Lutka beba", "Lutka Frozen" i "Poni set", zbog povećanog sadržaja ftalata, koji može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema.

Iz te kompanije su agenciji MINA kazali da je Zdravstveno sanitarna inspekcija utvrdila da navedene lutke sadrže povećan nivo dibutyl phtalate i DI- "isodecy" phtalate koji su štetni po zdravlje djece.

Oni su pozvali građane da vrate sporne lutke kako bi one bile uništene.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da je kontrola predmetnih igračaka još u toku.

"Pregledi igračaka vrše se metodom procjene rizika, kao i uvidom u nebjezbjedne igračke iz ranijih godina i nedjeljnih Rapex obavještenja", rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove agenciji MINA.

Prilikom kontrole igračaka, kako su pojasnili, pregleda se dokumentacija kod pojedinih vrsta igračaka i da li nedostaje isprava da one sadrže ftalate iznad propisanog nivoa.

"Ukoliko je inspektor utvrdio da je igračka nebezbjedna, uvoznik zabranjuje dalju distribuciju igračaka i nalaže povlačenje iz prometa kod svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim se u štampanom mediju objavljuju podaci o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat", istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema njihovim riječima, nakon sprovedenog povlačenja nebjezbednih igračaka od trgovca i objavljenog opoziva, sve igračke koje su zatečene u objektima ili su opozvane, skladište se kod uvoznika nakon čega se uništavaju u skladu sa propisima.

"Prilikom pronalaženja neispravnih igračaka, podaci o istima objavljuju se na sajtu www.potrosac.me.", naveli su iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније