Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 11. 2019. 11:08 >> 11:07

PSCG SAOPŠTIO

Neke planinarske staze privremeno zatvorene

Iz Planinarskog saveza Crne Gore obavijestili su da će tokom zimskog perioda iz bezbjednosnih razloga privremeno biti zatvorene neke planinarske staze, te da ne preporučuju korišćenje staza samovoljno, bez stručnih vodiča i organizovanih tura.

Privremeno se zatvaraju od 18. novembra 2019. do 30. aprila 2020. sve uređene i markirane planinarske staze PPT "Orjen-Lovćen-Rumija" i priključne staze, staze NP Lovćen i NP Skadarsko jezero, kanjon Mrtvice, Prekornica i Žijovo.

Kako ističu u PSCG, od 18. novembra 2019. do 1. juna 2020, privremeno se zatvaraju za korišćenje i staze na planinarskoj transverzali CT-1 "Planinama Crne Gore", "Via Dinarica" i "Vrhovi Balkana", kao i druge markirane staze nacionalne i lokalne mreže u nadležnosti NP Durmitor, NP Prokletije, Park prirode "Piva", LTO Plav, LTO Mojkovac, LTO Kolašin, LTO Berane, LTO Pljevlja, LTO Žabljak, LTO Bijelo Polje, LTO Andrijevica i LTO Rožaje.

"Trenutne prilike u planinskim područjima su postale složene, nastupaju zimski uslovi, postoje potencijalne opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika planinskih (planinarskih) staza, posebno u masivima (Durmitor, Maglić, Komovi, Prokletije, Hajla, Ljubišnja, Vojnik, Njegoš, Pivska planina, Moračke planine, Orjen, Lovćen i Rumije), jer nijesu markirane zimskim markacijama i ne ispunjavaju uslove potpune prohodnosti, pa ih je shodno Zakonu potrebno privremeno zatvoriti u zimskom periodu", napominju u PSCG.

Ne preporučuje se korišćenje planinarskih staza samovoljno, bez stručnih vodiča i organizovanih tura u zimskim uslovima, posebno gdje ne postoji odgovarajuća infrastruktura (van skijaških centara i postavljene signalizacije za hodanje na krpljama), slabe naseljenosti, nepokrivenosti mobilnom telefonijom i trajanja tura van vidnog vremena i pojedinačno kretanje.

"Tokom zimske sezone preporučujemo da se koriste samo organizovano prohodne staze uz adekvatne pripreme, korišćenje planinarske opreme prema namjeni, sa stručnim vodičima za zimske aktivnosti, bez obzira na težinu staze na cijeloj teritoriji Crne Gore, posebno u složenim meteo uslovima, odnosno da koriste staze za hodanje na krpljama u okviru ski centara. Zimske ekspedicije i uspone organizovati uz pomoć i znanje GSS i SSZ CG", navodi se u saopštenju PSCG.

Na osnovu iskustva tokom prethodnih sezona stručna komisija apeluje i preporučuje da se svi korisnici planinarskih staza u zimskom periodu (planinari, alpinisti, rekreativci i sportisti, pješaci i drugi) pridržavaju pravila ponašanja, da ne kreću bez adekvatne pripreme i opreme i provjere o prohodnosti, a posebno da ne koriste planinske staze u složenim meteo uslovima.

"Apelujemo da ne koriste usluge 'samozvanih' i nesertifikovanih – licenciranih planinskih vodiča, neslužbene mape i trekove (knjige vodiče), a posebno ako nijesu organizovane zimske aktivnosti i usponi uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika, od organizatora (kluba, turoperatora, vodiča). Stručna komisija PSCG će na zahtjev korisnika planinarskih staza u zimskom period pružati neophodne informacije o prohodnosti i stručnu pomoć u okviru ovlašćenja i raspoloživih resursa direktno ili preko lokalnih planinarskih klubova-domaćina, sajtu PSCG i sredstvima informisanja. Ističemo da PSCG i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza u zimskom periodu, niti preuzimaju odgovornost za postupke vodiča", ističu u PSCG.

Kako su upozorili, planinarske staze se koriste na sopstvenu odgovornost korisnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније