Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

21. 11. 2019. 20:24 >> 20:23

RIJEČ STRUKE

Uz internet i portale, televizija će opstati

Svjetski je dan televizije. Sagovornici Dnevnika ocjenjuju da se televizija danas ne gleda kao nekada, te da je sve češće zamjenjuju on-line mediji i društvene mreže. Isitiču, međutim, da televizijska era nije završena i da će, uprkos novim medijima, televizija ipak opstati, ali u nekom izmijenjenom obliku.

Televizija je decenijama bila najuticajniji medij, ali je, s pojavom interneta i društvenih mreža, taj uticaj počeo da slabi. Da li televizija gubi trku s takozvanim novim medijima ili na medijskom tržištu ipak ima mjesta za sve?

“Televizija donekle gubi tu trku, mada se kao medij još stabilno drži. Tu trku su donekle izgubili štampani mediji”, poručio je predsjednik Savjeta AEM Ranko Vujović.

“Uporno se takmičimo i želimo da ostanemo u toj trci, ali jedini način da priđemo gledaocima, je da naše emisije budu na internetu, na Youtube”, kazao je novinar Miomir Maroš.

“Vi danas imate situaciju da se predsjednik najrazvijenije i najmoćnije države svijeta ekskluzivno oglašava isključivo preko Tvitera. Njegove izjave prvo idu preko te socijalne mreže, pa ih tek onda mediji preuzimaju”, navodi pisac Marinko Vorgić.

Kako, u takvim uslovima, sačuvati gledaoce i privući nove? Maroš, kao dugogodišnji novinar, smatra da treba mijenjati sadržaj.

“Televiziju treba nekako približiti gledaocima, na način da ćemo im dati nešto što je autentično, nešto naše, što ne mogu gledati na drugim televizijama. A to znači prvenstveno da im na jedan popularan način prenosimo kulturno naslijeđe, običan život, zanimljivosti, tradiciju i običaje”, poručio je Maroš.

Saglasan je i Vorgić. Prema njegovim riječima, informativni segment preuzeli su mediji koji su efikasniji, pa bi televizija onda trebalo da se orjentiše na druge segmente.

“Kao što je kultura, nauka, obrazovanje. Na kraju, to mogu biti i neke forme talk-show koje mogu biti vrlo atraktivne i zavodljive. Znamo da je gledaocima danas sve dosadno, oni više nemaju vremena da gledaju nešto dugo i obimno, a pogotovo ne nešto prepametno, tako da se onda stalno podilazi tome”, ističe Vorgić.

Za kvalitetan sadržaj potrebno je mnogo novca, a današnje televizije rade u teškim finansijskim uslovima - napominje Vujović. Uprkos tome, ne smatra da se televiziji bliži kraj.

“Biće neki spoj između interneta, televizije i portala. Mislim da će se to miksati. Ovaj format koji televizija ima danas sigurno neće opstati. Vjerovatno ćemo imati više specijalizovanih kanala”, naveo je Vujović.

I Vorgić kaže da će televizija u svakom slučaju postojati, ali vjerovatno u nekoj hibridnoj formi s još nekim medijima.

Ujedinjene nacije su 1996. godine donijele odluku da će 21. novembar biti Svjetski dan televizije jer je tada održan prvi Svjetski televizijski forum, koji je okupio ključne medijske ličnosti kako bi govorile o značaju televizije.

Bojana Baranin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније