Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

22. 11. 2019. 12:40 >> 12:50

KAŠĆELAN

Održivo upravljanje resursima prioritet lokalnih uprava

Razvoj lokalnih zajednica po mjeri građana, sa unaprijeđenim servisima i infrastrukturom, ali i održivo upravljanje resursima koje podrazumijeva zaštitu životne sredine i upotrebu zelene energije i poslova, prioriteti su kojima bi trebalo da teže lokalne uprave, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

On je na godišnjoj konferenciji o decentralizaciji i lokalnoj upravi “Osnažene zajednice: novi trenutak za decentralizaciju”, koju u Skoplju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Vladom Sjeverne Makedonije, rekao da je ta namjera lokalnih uprava često izložena brojnim preprekama administrativne, tehničke i finansijske prirode.

Kašćelan je kazao i da su gradonačelnici i predsjednici opština sve više “prvi menadžeri grada čiji je zadatak da opštinu, poput preduzeća, vode kroz surovu tržišnu utakmicu”. 

“Kompetencije, konkurentnost, podsticaji, kvalitetni servisi, dobra infrastruktura, saobraćajne veze, nameću se kao nužnost u kreiranju sistema održivog grada koji jeste mjesto za život, rad i uživanje. 

Koliko brzo se suočimo sa navedenim izazovima, toliko ćemo biti uspješni da ispunimo očekivanja građana čije interese zastupamo”,
naveo je gradonačelnik.

Gradska uprava Prijestonice, kako je dodao, želi da razvija Cetinje kroz ponudu savremenih, digitalizovanih servisa u turizmu i kulturi, pažljiv odnos prema životnoj sredini i upotrebu zelene enegije kao promotora razvoja. “U toj namjeri, znatnu podršku imamo od UNDP-a koji je prepoznao naše razvojne planove”.

On je obraćajući se učesnicima konferencije kazao da je Obod najveći razvojni projekat Prijestonice Cetinje, jer bi trebalo da generiše nova zapošljavanja i prihode. 

“Javni oglas za davanje Oboda u dugoročni zakup je rapisan, a 9.decembra biće poznato koliko je bio uspješan. Uz brojne podsticajne mjere namijenjene domaćim i stranim investitorima, sa lokalnog i nacionalnog nivoa, koje trenutno revidiramo, aktivan je i Biznis centar koji na raspolaganju ima 60 radnih mjesta. Javni poziv za potencijalne stanare otvoren je do popune kapaciteta”, podsjetio je Kašćelan.

On je naveo da je kroz projekat „Green Business“, koji Prijestonica realizuje u saradnji sa UNDP, obezbjeđeno mentorstvo i obuka za buduće stanare Biznis centra ne samo o osnovama biznisa, nego i kako da na što „zeleniji“, odnosno energetski efikasniji način koriste sopstvene resurse.

Kašćelan je kazao da je Prijestonica početkom 2019. godine započela proces uvođenja koncepta „pametni grad“ koji bi trebalo znatno da unaprijedi kvalitet servisa koji se nude turistima i građanima Cetinja.

Riječ je o projektu koji bi trebalo da objedini sve raspoložive gradske resurse u jedinstveno inovativno digitalno rješenje, dostupno
putem posebne kartice ili mobilne aplikacije. 

“Osnovna ideja na kojoj počiva koncept „pametni grad“ za Prijestonicu Cetinje jeste objedinjavanje usluga koje nude gradske institucije kulture, nacionalni parkovi Lovćen i Skadarsko jezero koji se nalaze na prostoru naše opštine, Prijestonica Cetinje i njena Turistička organizacija, hoteli i ugostiteljski objekti”, rekao je on.


 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније