Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 11. 2019. 19:45 >> 19:50
1

ORAV PORUČIO

Solana uslov za zatvaranje Poglavlja 27

Crna Gora neće zatvoriti Poglavlje 27 dok se ne nađe rješenje za ulcinjsku Solanu, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav, na okruglom stolu koji je organizovao skupštinski Odbor za evropske integracije.

Nastaviće, poručio je, da podržavaju našu državu, ali je sada na Crnoj Gori da ispuni svoju ustavnu obavezu - da bude ekološka država.

Zaštita životne sredine biće u fokusu novog sastava Evropske komisije i to nije opcija, kaže šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, već nešto što se mora.

Nedavne kampanje podizanja svijesti u Crnoj Gori donijele su rezultate, ali su neophodne konkretne akcije, kaže Orav.

“Projekti i kampanje EU postoje kako bi podržali rad institucija, ali oni ne mogu zamijeniti rad samih institucija. Sada treba Vlada da preuzme odgovornost, da ispuni obećanje i da pojača napore na polju zaštite životne sredine”, poručio je Orav.

Pregovori o Poglavlju 27 su intenzivirani, ali jedno je sigurno, ističe Orav.

“Ovo Poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne nađe rješenje za ulcinjsku Solanu, bilo da je to rješenje dio mreže Natura 2000 ili neko drugo zasebno rješenje. Zaštićena područja kao Skadarsko jezero i rijeka Tara imaju veliku ekološku vrijednost i moraju se sačuvati za nove generacije”, poručio je Orav.

No upravo je Tara doživjela ozbiljnu štetu izgradnjom auto puta i ne treba biti preveliki stučnjak pa da se to ne primijeti na terenu, kaže Aleksandar Perović iz NVO “Ozon”,

“Nakon učinjene štete, mi možemo samo da se skoncentrišemo na to da je svedemo na najmanji mogući nivo, i da preporukama i konkretnim radom na terenu popravimo što se može popraviti i da se izvuku pouke za ubuduće da bi se neke stvari izbjegle“, naveo je Aleksandar Perović, iz “Ozona”.

No uprkos svim izazovima, kažu iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Crna Gora je na današnji dan očuvala bogatstvo i raznolikost biodiverziteta, a zaštita teritorija imatendenciju rasta.

”Mi ćemo udvostručiti napore da ispunimo kako postojeće, tako i nove globalne ciljeve zaštite biodiverziteta, nastavićemo sa daljim ulaganjem novca, kako za nastavak uspostavljanja mreže Natura 2000, tako i za veći obim konstantnog monitoringa svih segmenata životne sredine”, poručila je Ivana Vojinović, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz kancelarije Glavnog pregovarača sa EU podsjetili su da će ukupni troškovi usklađivanja i sprovođenja evropskih standarda u ovoj oblasti Crnu Goru do 2035. godine iznositi oko 1,5 milijardi eura. Iako je, kako je istakla Dragana Marković, važno da održimo dobar tempo u pristupanju, još je važnije da se reforme koje sprovodimo kvalitetno odraze na životni standard građana.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније