Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

29. 11. 2019. 16:18   >>  16:18

ZENKA

"Misija nam je sprovođenje politike rodne ravnopravnosti"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ključni je mehanizam za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka obraćajući se učesnicama i učesnicima 11. zasijedanja Ženskog parlamenta.

Uloga ministarstva definisana je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti koji je usvojen svega godinu dana nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, rekao je Zenka, dodajući da je unaprijeđen 2015. 

Zakon podrazumijeva određene obavezujuće odredbe u pravcu smanjenja diskriminacije nad ženama i sprovođenja politike ravnopravnosti na svim nivoima. U fokusu Vladine politike u oblasti rodne ravnopravnosti izazovi su veća politička participacija žena, borba protiv nasilja nad ženama i ekonomsko snaženje žena.

11. zasijedanje Ženskog parlamenta bavi se temojm borbe protiv nasilja nad ženama. U prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama i pristupu žena pravosuđu u Crnoj Gori učinjen je značajan napredak u proteklih nekoliko godina. Zenka je posebno istakao pomake na zakonodavnom planu i planu podizanja svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama, te reformske promjene koje se odnose uskađivanje zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom.

Zenka je podsjetio da je ove godine podnešen prvi Izvještaj o sprovođenju Pekinške deklaracije i Platforme za Akciju za poslednjih pet godina. Izvještaj je ocijenjen kvalitetnim u pravcu unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira, ali i da dalje treba da se radi na boljem sprovođenju zakona. Zato, prema njegovim riječima, moramo svi raditi dalje, snažnije, složnije kako bismo postigli zacrtane ciljene i uspostavili punu rodnu ravnopravnost.

Zenka je pozvao sve aktere koji se bave pitanjima postizanja rodne ravnopravnosti budu uvezani i uspješno sarađuju, razmjenjuju iskustava i prakse, lokalno, nacionalno, regionalno.

Relevantne institucije sistema na nacionalnom i lokalnom nivou u obavezi su da realizuju rodno osjetljive poliitke i mjere iz strateških dokumenata koje su usmjerene u pravcu postizanja rodnog balansa i jednakosti izmedju muškaraca i žena.

"Naša je misija obezbjeđivanje rodne ravnopravnosti i jačanje kapaciteta svih onih koji sprovode rodne politike kako bismo na nacionalnom i lokalnom nivou integrisali rodnu perspektivu," zaključio je Zenka.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније