Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2019. 14:29 >> 16:26

ADEKVATNO REAGOVATI

Istražiti napad na novinara "Dana"

Tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića napao je juče novinara "Dana" Vladimira Otaševića, objavio je taj dnevni list, a napad su, između ostalih, osudili iz Kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Sindikata medija Crne Gore i Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

"Dan" piše da je tjelohranitelj Bećirovića, Mladen Mijatović, službenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije, juče u šoping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio Otaševiću.

Kako se navodi, Bećirović je bio u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je napad na novinara "Dana" i ukazala na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom društvu.

Ocjenjuje se da su napadi na novinare zabrinjavajući posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

Zato je, kako se navodi, potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva.

"Ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tačne, uključujući podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vršenju službene dužnosti pripadnik državnog organa, u skladu sa tim potrebno je adekvatno reagovati", kaže se u reagovanju.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) su istakli da se napad na Otaševića desio se na javnom mjestu, i pored toga što se Otašević uredno predstavio i rekao da je novinar.

"Posebno problematično je što su, prema svjedočenju Otaševića, u incident bili uključeni predstavnici zvaničnih državnih organa, koji bi trebalo da štite novinare i sve građane. SMCG zato traži od Uprave policije da adekvatno ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je prema dostupnim informacijama službenik MUP-a a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svjedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spriječi napad iako je bio udaljen samo par metara", navodi se u saopštenju SMCG.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje od Uprave policije i Državnog tužilaštva da istraže napad i prijetnje novinaru Vladimiru Otaševiću, posebno, kako su naveli, zbog informacija da su njihovi akteri bili službenici te dvije državne institucije.

"Od Državnog tužilaštva tražimo da obavjesti javnost o tome da li je tužilac Milioš Šoškić saslušan u vezi događaja i kako se izjasnio, te zašto nije reagovao kada je novinar napadnut. Pošto ovo nije prvi slučaj da je neko od policijskih službenika pod sumnjom da je umiješan u napad na novinara (slučaj koleginice Olivere Lakić), imamo dilemu - kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraže napadi i procesuiraju napadači na kolege", saopštila je Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG.

Događaj u Delta sitiju osudile su nevladine organizacije MANS, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i 35mm, Centar za ostraživačko novinarstvo Crne Gore, kao i političke partije Socijaldemokratska partija (SDP), Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, Građanski pokret URA, Demokrate i Prava Crna Gora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније