Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ PR Centar ]

07. 12. 2019. 20:20 >> 20:20

PREDSTAVA

Kroz interaktivnu formu ukazali na probleme mladih

Dokumentarna predstava “RAW PLAY – igra sa šest života”, kroz interaktivu i multimedijalu formu, ukazuje na izazove i probleme sa kojima se suočavaju mladi, kao i na odnos društva prema njima, a gledaoci, izlazeći iz uloge pasivnih posmatrača, odlučuju o životima glavnih likova.

Predstava koju je izvela glumačka trupa ApsArt Centar za pozorišna istraživanja iz Beograda, realizovana je u okviru projekta ‘’Mladi u riziku od socijalne isključenosti’’ a koji realizuje nevladina organizacija (NVO) Juventas, uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Pozorišna rediteljka i osnivačica ApsArt Centra za pozorišna istraživanja, Aleksandra Jelić, kazala je da je predstava “RAW PLAY – igra sa šest života”, koja je premijerno izvedena u Podgorici, dokumentarna.

„Ovo je jedna dokumentarna ili verbatim predstava koju je nastala tako što je dramaturg, tri mjeseca prije nego što smo počeli proces sa glumcima, radio i istraživao na dokumentarnim pričama“, pojasnila je Jelić.

Predstavu odlikuje, kako je kazala, interaktivna i multimedijalna forma.

„Multimedijalna u smislu da, osim pozorišnih sredstava, koristimo i druga izražajna i vizualna sredstva. Interaktivna je zato što gledaoci, u toku cijele predstave, mogu da glasaju, koristeći svoje mobilne telefona i da na taj način utiču na sami ishod junaka koji postoje u predstavi“, navela je Jelić.

Ona je kazala da su u predstavi predstavljeni mladi, kako bi društvu približili njihovu svakodnevnicu i probleme.

„Tema i fokus predstave su mladi. Njihovi problemi, neki problemi koji se ne čuju toliko u javnosti, za koje ne znamo toliko. Želimo da približimo koliko mladim ljudima nije lako da budu mladi i da opstaju u ovakvom društvu“, pojasnila je Jelić.

Jelić je kazala da je predstava predpremijerno izvedena u Beogradu, a da je planirano da bude izvođena i u regionu.

Koordinatorka programa u NVO Juventas, Maja Marković, kazala je da su u fokusu projekta ‘’Mladi u riziku od socijalne isključenosti’’ u okviru kojeg se realizuje predstava, mladi koji koriste droge, koji su u sukobu sa zakonom, bez roditeljskog staranja, djeca iz disfunkcionalnih porodica.

„Kroz projekat smo htjeli da poboljšamo sistem, odnosno stanje koje je na raspolaganju ovim mladim ljudima. S obzirom na to da postoji mnogo rupa u sistemu, mladi ne dobijaju adekvatnu podršku, nisu prepoznati od strane institucija koje bi njima trebalo da se bave ali često nisu prepoznati ni od strane sugrađana“, rekla je Marković.

Ona je kazala da je u okviru tog četvorogodišnjeg projekta sproveden veliki broj aktivnosti, a da je jedna od njih predstava zbog, kako je navela, snažnog uticaja koji ostavlja na prisutne.

„Odlučili smo se da jedna od aktivnosti bude ova predstava, kao i dokumentarni film koji radimo, jer je činjenica da u poslednje vrijeme umjetnost ima veoma značajnu ulogu u skretanju pažnje na bitne društvene teme i mislim da je to ova predstava i pokazala. Prisutni su izašli iz sale sa mnogo jačim utiskom, nego da su pročitali neki dopis, tekst ili izjavu za medije ili da su prisustvovali nekoj konferenciji“, ocijenila je Marković.

Ona je kazala da je podgoričkoj publici predstavljen jedan drugačiji umjetnički izražaj, a da je interesovanje za predstavu bilo veliko.

„Predstava je jako zanimljiva, jer je potpuno neobičan koncept, koji nismo imali prilike da vidimo do sada u Podgorici. Koncept u kom gledaoci učestvuju, ali ne na neki standardan način, već dobijaju šansu da se igraju životima drugih ljudi i da odlučuju o ishodu predstave, što daje malo čudan osjećaj. Sala Dodesta je bila puna, nama je samo žao što je ograničena kapacitetom i što nismo mogli da izađemo u susret svim ljudima koju su htjeli da pogledaju predstavu“, navela je Marković.

Glumac, Jovan Mijović, kazao je da koncept predstave nije uobičajan što, kako je ocijenio, nosi izvjesni rizik kada je u pitanju reakcija publike.

„Neizvjesne su reakcije publike jer ova predstava nije uobičajni koncept za domaći teatar. Teme su dosta osjetljive i ne može baš svako da svari tu količinu istine, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je predstava dokumentarna, likovi stvarni, a da smo mi na sceni predstavili njihove ekstremne živote“, rekao je Mijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније