Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

07. 12. 2019. 15:18 >> 15:17

UDRUŽENJE CRNOGORACA SRBIJE

Nagrada "Krstaša" poslanici Oleni Papugi

Dobitnik najvećeg priznanja Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaša" za 2019. godinu je Olena Papuga, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u parlamentu Republike Srbije.

Na Svečanoj akademiji Udruženja, održanoj u Lovćencu, Papugi je uručena godišnja nagrada "Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević", koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji.

Papuga, kako je istaknuto u saopštenju "Krsaša", principijelno i argumentovano zastupa interese građana Vojvodine i manjinska prava pripadnika svih nacionalnih zajednica.

"U toku 2019. godine poslanica Olena Papuga je svojim dopisima predsjedniku opštine Vrbas, ministru Državne uprave i lokalne samouprave i predsjednici vlade Srbije, kao i poslaničkim pitanjima u Skupštini Srbije jasno zahtijevala odgovor zbog čega se izbjegava poštovanje zakona i crnogorski jezik ne uvodi u službenu upotrebu u opštini Vrbas", navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući se na nagradi Papuga je istakla da je počastvovana najvećim priznanjem crnogorske zajednice i da će ona nastaviti da se bori za ostvarivanje Ustavom i Zakonom garantovanog prava na službenu upotrebu crnogorskog jezika u opštini Vrbas. Podršku i pomoć za te aktivnosti ima od svoje stranke LSV i prijateljske Crnogorske partije.

Odluku žirija je obrazložio osnivač "Krstaša" Nenad Stevović, moderatorka akademije je bila Milena Bulajić, a u programima su učestvovali hor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva "Princeza Ksenija", recitator Miljan Marković i muzički umjetnici na flauti i violini, Anita i Andraš Tot.

U sklopu programa predstavljen je i prvi broj časopisa crnogorske dijaspore "Identitet", a izdavač NVO "Crnogorski identitet" sa Cetinja je za sve prisutne obezbijedio po primjerak.

Svečanoj akademiji su prisustvovali generalni konzul Crne Gore Dragan Đurović, predsjednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić i potpredsjednik LSV Robert Kolar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније