Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

10. 12. 2019. 07:07   >>  07:06 1

SDM PRIKUPIO

Veće plate peticijom traži 1.300 doktora

Sindikat doktora medicine prikupio je 1.293 potpisa ljekara u peticiji kojom traže da se doktorima povećaju koeficijenti zarada i izjednače se sa primanjima službenika i funkcionera koji zarade primaju prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru.

Iz Sindikata doktora medicine ističu da su izuzetno zadovoljni odzivom ljekara, koji su razočarani odlukom Vlade da im se plate povećaju samo devet odsto.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da su posljednjih 11 godina plate zaposlenima u zdravstvu zbog inflacije smanjene za čak ZO odsto.

"Pregovori se ne smiju voditi ispod ovog nivoa, nivoa od 30 odsto. Premijer Duško Marković je 17. oktobra izjavio je da ‘povećanje mora biti suštinsko, a ne simbolično’. Pitamo premijera da li je povećanje plate od 50 eura suštinsko. Najavljeno povećanje je jasna poruka da zdravstvo nije na listi prioriteta ove Vlade", kaže ona.

Kakva se budućnost kreira

Sa druge strane, kako je istakla, luksuza za javne funkcionere ne fali.

"Jedni isti iz mandata u mandat dobijaju treći i četvrti stan, i dalje kupujemo i održavamo najveću flotu službenih vozila u Evropi, pa se pojedinim ministrima kupuju opet nova vozila za 60.000 eura, torbe, satovi, najskuplji telefoni. Političari i javni funkcioneri treba da se zamisle kakvu budućnost kreiraju državi Crnoj Gori i njenim građanima. Njemačka uvodi dodatne olakšice za zaposlenje stručnog medicinskog kadra. Vlada je još uvijek bez reakcije na brojne probleme u crnogorskom zdravstvu, zbog čega najviše ispaštaju pacijenti. Veliki dio našeg članstva smatra da ovo simbolično povećanje treba odbiti. Peticiju koju je pokrenuo Sindikat doktora medicine do sada je potpisalo 1.293 ljudi. Ovu peticiju podržao je veći broj građana i preko 1.000 doktora", ističe Popović Samardžić.

U peticiji se navodi da je, prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, zaposleni u javnom sektoru zaposleni u ustanovi čiji je osnivač država ili lokalna samouprava.

"Prema istom zakonu: generalni sekretar predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade i Ustavnog suda 20,75, zamjenik generalnog sekretara Skupštine, Vlade, Ustavnog suda imaju 19,89, državni sekretar, šefovi kabineta predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade, Vrhovnog suda, Ustavnog suda, vrhovnog državnog tužioca imaju 19,02, sudija Privrednog suda, sudija Višeg suda 19,02, savjetnik predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade imaju 19,02, sekretar ministarstva, generalni direktoru ministarstvu, savjetnik potpredsjednika Skupštine i Vlade, pomoćnik generalnog sekretara Skupštine i Vlade ima koeficijent 15,56, a koliko imate vi. Vi imate 8,25 ako ste doktor medicine, do 10,50 ako ste doktor specijalista i 11 ako ste subspecijalista. Obračunska vrijednost vašeg koeficijenta je oko 60 eura. Administrativnim radnim mjestima dodijeljen je visok koeficijent zarade", navodi se u peticiji.

Plaćeni kao radnici u tunelu Sozina

U peticiji doktora navodi se da se značaj poslova koje ljekari svakodnevno obavljaju ne može mjeriti niti upoređivati sa administrativnim poslovima koje obavljaju visoki činovnici. Iz Sindikata navode da država mora pronaći rješenje da zadrži ljekare kako ne bi plaćala veliku štetu za nekoliko godina, koju bi u najvećoj mjeri osjetili građani.

Ne mogu se upoređivati valjda ni sa radnicima na rampi u tunelu Sozina kojima je zarada 700 eura, uprkos činjenici da propuštaju auto za impozantne 22 sekunde.

Potpisom doktori podržavaju peticiju da se ljekari uvrste u Zakon o zaradama u javnom sektoru i da se doktorima medicine dodijeli koeficijent ne niži od 14, specijalistima 18, subspecijalistima 20 navodi se u peticiji Sindikata doktora medicine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније