Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 13:50 >> 13:57

JANOVIĆ PORUČIO

Podrška mladima u riziku

Ministarstvo sporta i mladih u kontinuitetu sprovodi brojne aktivnosti u cilju poboljšanja položaja mladih, a posebno ranjivih grupa. Naša je misija da sačuvamo mlade od mogućih rizika i da im budemo oslonac kako bi imali što kvalitetnije živote i sjutra aktivno radili na kreiranju boljeg društva za generacije koje dolaze", istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović, otvarajući regionalnu konferenciju posvećenu socijalnom osnaživanju mladih u riziku.

Janović je naglasio da je važno na vrijeme prepoznati potrebe različitih kategorija mladih u riziku, te kreirati politike koje će im pomoći da ostvare svoje potrebe.

"Mladi moraju da jačaju svoje vještine i kompetencije kako bi postali nosioci pozitivnih društvenih promjena. Ministarstvo je nastavilo intenzivan rad na stvaranju novih prilika za mlade, prepoznajući značaj angažovanja institucija kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou. Strategijom za mlade 2017-2021. prepoznali smo potrebe posebno ranjivih kategorija mladih, a u narednom periodu ćemo nastaviti sa naporima da sve mjere budu adekvatno sprovedene, kao što je bio slučaj i u prethodnom periodu", kazao je Janović.

Ministar je istakao i značaj 10. decembra - Dana ljudskih prava, koji simbolizuje i zaštitu od diskriminacije i nasilja kojima pojedine grupe mladih mogu biti izloženi. Janović se zahvalio organizatoru konferencije, NVO Juventas i najavio nastavak saradnje i partnerskog odnosa u cilju poboljšanja položaja mladih u riziku.

Izvršna direktorica NVO Juventas Ivana Vujović, kazala je da mladi regiona nijesu dovoljno integrisani u proces donošenja odluka, susreću se sa brojnim socio-ekonomskim izazovima, žive u zemljama u kojima vladavina prava još nije zaživjela, u kojima zaštitni mehanizmi ne pokrivaju potrebe svih mladih, pa se, kako je pojasnila, suočavaju sa pojačanim rizikom od socijalne isključenosti.

Ona je istakla da je obaveza države i društva da zaštite sve svoje građane i sve koji borave na njenoj teritoriji od diskriminacije, nasilja i ekspolatacije bilo koje vrste, a obaveza svih je da čuju jedni druge i kreiraju sistem baziran na zadovoljenju osnovnih potreba svih.

"Tokom projekta izradili smo brojna dokumenta i vodiče za unapređenje rada sa mladima u riziku uopšte, kao i pojedinačne vodiče za rad sa svakom od posebno izdvojenih ciljnih grupa. Nastale su lokalne radne grupe za rad sa mladima u riziku i regionalno tijelo koje je izradilo i regionalnu platformu o podršci mladima u rizku. Organizovali smo veliki broj nacionalnih i regionalnih treninga, okruglih stolova, panel diskusija. Nastale su i dokumentarna, interaktivna pozorišna predstava 'Raw play', te dokumentarni film 'Dom' koji obilaze region", navela je Vujović.

Prema njenim riječima, ubuduće će se ulagati koordinisani napori ka pravilnom prikupljanju podataka u svrhu procjene potreba ciljnih grupa i praćenja progresa.

"Potrebne su institucije sa dovoljnim brojem stručnjaka i dovoljnim resursima za rad sa djecom i mladima u riziku", navela je Vujović, dodajući da politike o drogama treba usmjeravati ka ljudskim pravima i javnom zdravstvu, uklanjajući kriminalizaciju.

Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori Fiona Mekluni, rekla je da je danas sve više mladih ljudi koji su suočeni sa različitim izazovima.

"Oni su suočeni sa neizvjesnoću prilikom zapošljavanja, i mlade djevojke i mladi muškarci su i često žrtve nasilja, žive u konfliktnim zonama. Svi ti faktori utiču na njihovu sposobnost da se razviju i umjesto da vode živote koji će ih ispunjavati nađu se na margini društva", rekla je ona.

Smatra da treba riješiti problem inkluzije, osnažiti mlade i podstaći njihovo učešće u društvu, i socijalno, ekonomski i politički.

Ekspertkinja za socijalnu zaštitu ranjivih grupa Katarina Mitić, rekla je da, kada je riječ o pravnom okviru za mlade, fokus treba da bude na socijalnoj inkluziji.

Projekat "ARYSE" su u prethnodne četiri godine uz podršku Evropske komisije sprovodile organizacije: ARSIS iz Albanije, Margina iz Bosne i Hercegovine, Juventas iz Crne Gore, Labirint sa Kosova, SHL iz Njemacke, Hops iz Sjeverne Makedonije i Prevent iz Srbije.

Većini partnera, projekat je kofinansiran iz budžeta zemalja iz kojih dolaze, u Crnoj Gori, od Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније