Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O. Z. ]

04. 01. 2020. 17:14 >> 17:22
14

SINOD SPC

"Izbjeći političke zloupotrebe protesta"

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazio je danas "puno razumijevanje za opravdanu uznemirenost vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovesti koji bi "pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori".

"Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja povodom nepravde imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i u buduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja", poručio je Sinod SPC sa proširene sjednicu na kojoj je učestvovao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i ostale vladike koje imaju jurisdikciju na području Crne Gore.

Sinod je naveo da će SPC i njene eparhije u Crnoj Gori svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi vjerska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osjetljivom pitanju", objavljeno je na sajtu Informativne službe SPC, koja ovaj Zakon naziva "antiustavnim i anticivilizacijskim".

"Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podjele i sukobe u crnogorskom društvu. Sinod sa ove proširene sjednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svjesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori", navedeno je u sopštenju.

Sinod je istakao da se tim Zakonom "omogućava otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zavještanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti" i da je njegovo donošenje "već izazvalo mnogobrojne negativne posljedice u Crnoj Gori i širem regionu".

Kako je navedeno, Sinod je, na čelu sa patrijarhom Irinejom, održao sjednicu uz učešće arhijereja koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori - mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopima: budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskim Atanasijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem. Sjednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније