Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 01. 2020. 12:45 >> 12:42

ARHITEKTONSKI FAKULTET

Predstaviće se na međunarodnim adresama

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) predstaviće se ove godine na međunarodnim adresama putem izložbi, Erasmus projekata, predavanja i radionica, saopšteno je iz UCG.

Arhitektonski fakultet, kako se navodi, organizovaće i značajne događaje u Crnoj Gori.

"Kao i svake godine i ova 2020. proteći će u našem međunarodnom predstavljanju putem izložbi , Erasmus projekata, predavanja i radionica koje ćemo organizovati u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Gdanjsku, Skoplju“, piše u saopštenju.

Dekan Arhitektonskog fakulteta UCG Svetislav Popović je, kao prvi od značajnijih događaja u narednom periodu, istakao Međunarodnu konferenciju, GEA International Conference.

On je naveo da konferenciju organizuje Arhitektonski fakultet u saradnji sa Biotehničkim i Filozofskim od 28. do 31. maja u Podgorici.

„Već smo, u ime organizatora, proslijedili prvi poziv za predaju apstrakata, pozivajući za učešće sve zainteresovane kolege koji se bave pitanjima iz oblasti ruralne arhitekture i kulturnim nasljeđem seoskih područja i životnom sredinom“, dodao je Popović .

Kako je naveo, ta Međunarodna konferencija biće organizovana sa ciljem da bude platforma međunarodne naučne diskusije o održivom rukovođenju prirodnih resursa, ruralnim razvojem sa posebnim osvrtom na ruralnu arhitekturu i kulturnim nasljeđem seoskih područja, životnom sredinom.

Arhitektonski fakultet, kako je kazao Popović, organizovaće i izložbu u kojoj će učestvovati više evropskih fakulteta i univerziteta, povodom obilježavanja Svjetskog dana gradova, 31. oktobra.

On je naveo da će izložba „Reaktivacija kulturnog nasljeđa kroz arhitektonske i urbanističke intervencije u evropskim gradovima“ ukazati na važnost uporednog tretmana prostornog nasljeđa u različitim kulturnim kontekstima i predstaviti inovativne koncepte i modele reaktivacije istog u procesima regeneracije gradova 21. vijeka.

„Glavno očekivanje prilikom uspostavljanje predmetnog Dana je promocija i zainteresovanost međunarodne zajednice za globalnu urbanizaciju, kao i prateća globalna pitanja - klimatske promjene, ekonomska i socijalna rezilijentnost, decentralizacija i drugo", dodao je Popović.

On je najavio da će Arhitektonski fakultet, kroz raznolike aktivnosti studenata i mentora u nastavnom procesu, predstaviti oblike očuvanja prostorno - graditeljskog nasljeđa u crnogorskim gradovima, nove koncepte za transformaciju industrijskog i drugih oblika neaktivnog nasljeđa i predložiti nove modele za unapređenje aktuelnih prostornih vrijednosti crnogorskih gradova.

"Sadržaj međunarodne izložbe će biti multimedijalnog karaktera i obuhvataće različite oblike štampane i elektronske produkcije. U ovom projektu očekujemo veliku podršku ministarstava kulture i održivog razvoja i turizma", rekao je Popović.

On smatra da se izložbom projektnih aktivnosti studenata i njihovih mentora, realizovanih u nastavnim procesima na više evropskih univerziteta, naročito potencira akademski tretman u razumijevanju vrijednosti i potencijala urbanog, graditeljskog nasljeđa, mogućnosti održive transformacije i reaktivacije istog u globalnim okolnostima.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je Odlukom Vlade, za kuratorku crnogorske postavke na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, izabrana Svetlana K. Perović, koleginica sa našeg fakulteta, inače prodekanka za nastavu na Arhitektonskom fakultetu", kazao je Popović.

Međunarodna izložba (Bijenale) arhitekture u Veneciji smatra se najznačajnijom globalnom manifestacijom koja prezentuje savremena dostignuća i tendencije iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva.

Crnogorski paviljon na Bijenalu biće otvoren od 23. maja do 29. novembra, u Palati Malipiero u Veneciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније