Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 02. 2020. 08:57   >>  11:51 9

MIRANOVIĆ

Svi odgovorni za stanje kulturne baštine u CG

Bivša direktorica Uprave za zaštitu spomenika kulture i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović smatra da bi svi trebalo da snosimo dio odgovornosti za stanje kulturne baštine u Crnoj Gori. Ona tvrdi i da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne služi otuđenju crkvene imovine.

 

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne služi otuđenju crkvene imovine, već uvođenju SPC u regularne zakonske tokove", istakla je Miranović u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Ona tvrdi da će novi zakon sigurno doprinijeti očuvanju i boljem vođenju računa o kulturnim dobrima i kulturnoj baštini.

"I ranija zakonska regulativa je to lijepo pospremila, samo je problem bila implementacija", istakla je Miranović.

Kazala je da otkad postoji kulturna baština, postoji i njena devastacija.

"Ona je nekad uzrokovana prirodnim nepogodama, zemljotresima, raznim atmosferalijama, ali naravno da je ljudski faktor taj koji je ugrožava, prije svega veliki ratovi vođeni na ovim prostorima, ali i nebriga svakog od nas - društva, institucija, pojedinca. Dakle, odgovornost za stanje kulturne baštine je na svima nama", istakla je Miranović, napominjući kako su prvo prozvane institucije koje se dominantno bave tom problematikom.

Komentarišući izjavu protojereja Velibora Džomića da "nemaju saradnju sa državnim organima", Miranović je rekla da to nije istina: "Gdin Džomić je više puta bio u Upravi kad sam ja bila u tom petogodišnjem periodu. Bio je baš posjetilac naše pravne službe, gdje su se radile saradnje i dogovori u smislu rješavanja problema oko donošenja rješenja za kulturna dobra, prije svega sakralna".

Tvrdi da su ostvarivali saradnju sa SPC, koja je nekad bila uspješnija, a nekad manje uspješna.


"Imali smo tužbe koje su pokrenute dok sam ja bila u mandatu zbog devastacije na manastirima Ostrog i u Reževićima, sarađivali smo oko Miholjske prevlake, jer se pripremala obnova tog manastirskog kompleksa", istakla je Miranović.

Ona tvrdi da je za vrijeme njenog mandata država zaštitila preko 50 novovalorizovanih kulturnih dobara.

"Samo ću pomenuti neke: Carev most u Nikšiću, kulturno-istorijsku cjelinu Virpazar, Crkvu Svete neđelje u Kumboru, Kučansku džamiju, tvrđavu Goražde...", rekla je Miranović.

Na pitanje da li je u posljednjih 15 godina država ikada stala na put devastaciji crkava i manastira kojima upravlja SPC, Miranović je rekla da ona ne može da govori o tom, već samo o periodu kada je bila na čelu uprave.

"Problemi su postojali i tada i sada. Već sam rekla da smo za vrijeme mog mandata podnijeli dvije tužbe. Ishodi su poznati, ništa se nije postiglo. Upečatljiv je sada primjer Manastira Dajbabe, gdje u porti manastira imate podignutu crkvu u ruskom stilu koje ne odgovara ambijentu i ugrožava kulturno dobro", rekla je Miranović.

Ona nije mogla da odgovori šta se po tom pitanju dešavalo u institucionalnom smislu. Kazala je i da ne zna koliko čuvara ima Duklja, na kojoj su vandali nedavno iscrtali trobojku.

"To stvarno ne znam. Za Duklju su nadležni JU Muzeji i galerije Glavnog grada Podgorica", rekla je Miranović. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније