Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

16. 03. 2020. 00:01 >> 15:20
26

NOVE MJERE

Zatvorene granice, tržni centri, restorani, kafići...

U Crnoj Gori od danas zatvoreni su granični prelazi za sve strance, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, a ne rade ni ugostiteljski objekti, tržni centri, dječje igraonice i kladionice, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Nove privremene mjere zaštite građana Crne Gore od korona virusa su:

  • Zabrana granica za sve strance,osim za strance sa stalnim boravkom i one koji koji upravljaju motornim vozilima kojima se vrši prenos roba,
  • Obavezna samoizolacija u porodičnom smještaju za sve crnogorske državljane, kao i za strance sa stalnim ili privremenim boravkom koji dolaze iz inostranstva, u trajanju od 14 dana,
  • Zabrana pružaja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste,
  • Zatvaranje disko i noćnih klubova,
  • Zatvaranje ugostiteljskih objekata i kafana, kafeterija restorana i barova osim onih koji dostavljaju hranu,
  • Zatvaranje tržnih centara, dječijih igraonica fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica,
  • Ograničenja broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata, tako što na deset metara kvadra može da se nalazi samo jedan potrošač. U prodajnom objektu može da boravi do 50 kupaca, a na pijacama do maksimum 100 ljudi.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i za tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora.

 "U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu korona virus, a kada ga registrujemo da spriječimo njegovo širenje. Crna Gora s pažnjom prati i analizira iskustva drugih i traži njabolja rješenja", poručio je potrpedsjednik Vlade Milutin Simović na konferenciji za medije.

Kako je kazao, za sada nije potrebna zabrana ograničenja javnog prevoza nije potrebna.

"Ostalo je pitanje željezničkog saobraćaja, pitanja frizerskih i kozmetičkih salona. Sve će to biti predmet naših narednih analiza", kazao je Simović i dodo da će i dalje slušati preporuke IJZ, struke i nauke. 

Kazao je da Vlada Crne Gore iskazuje spremnost da kapacitete svojih luka stavi na raspolaganje državama u regionu, kao izraz razumijevanja, saradnje, otvorenosti i podrške, koja je potrebna svima nama u regionu. 

Kazao je da su već uvedena ograničenja i mjere su bile opravdane i da su za to dobili potvdu od građana. 

Naglasio je da su sve mjere privremenog karaktera, i da važe narednih 15 dana.

On je rekao da Crna Gora ne zatvara i nikad neće zatvoriti granice za svoje građane.

"Naporotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja našig hrađana, studenata i djece koja su zbog situacije i drugim državama moraju vratiti svijim kućama."

Simović je dodao da će preduzeti adekvatne mjere prema svima onima koji podižu cijene i da će nadležni to istražiti.

"Molimo svakog pojedinca da poštuje preporuke, pomogne sebi i najbližima a samim tim i cijelom društvu",  zaključio je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je zdravstveni sistem učinio sve da odgovori globalno-javnom zdravstvenom problemu.

„Iako nemamo potvrđen nijedan slučaj inficiranja koronavirusom, kao odgovorni donosioci odluka, moramo da napomenemo da su donesene mjere obavezujuće za sve građane“, istakao je Hrapović.

 Hrapović je kazao da je situacija sa korona virusom zajednička briga cijelog svijeta.

"Sve mjere koje donosi država mogu dati rezultate samo ako svi pokažemo maksimalnu stopu lične i kolektivne odgovornosti", poručio je ministar.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, poručio je da zajedno imamo mogućnost da spriječimo pojavu i širenje virusa u Crnoj Gori.

"Da bi to uspjeli zahtijeva jedan dobar i organizovan odgovor svih nas. Svako od nas da pojedinačno da doprinos tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili", rekao je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, poručio je da policija ima misiju da brine o bezbjednosti svih građana, te da će odlučno raditi na sankcionisanju svih dogovornih.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da od sjutra važi novi režim rada – držanje socijalne distance.

“Na 10 metara kvadratnih može biti jedan kupac i ne može biti više od 50 kupaca istovremeno u objektu bez obzira na njegovu površinu", poručila je ona.

Dodala je da svi zaposleni u trgovačkim objektima moraju biti obezbijeđeni zaštitnom opremom.

Direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković, poručio je da je KCCG spreman i da građani ne bi trebalo da strahuju.

"Klinički centar spremno dočekuje eventualnu pojavu virusa. Tvrdimo da ga za sada nema u Crnoj Gori. Postoji profesionalnost, volja i elan svih zaposlenih da se suoče sa potencijalno velikim problemom”, naveo je on.

Sastanku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković,  potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministi zdravlja Kenan Hrapović, ekonomije Dragica Sekulić, direktor Uprave policije Veselin Veljović...

Iz Instituta za javno zdravlje (IZJ) ranije su savjetovali građane da ne podliježu dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

"Onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori, javnost će odmah biti informisana", poručili su iz IZJ.

Posjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku da se od 16. marta, na najmanje 15 dana, prekine rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zabranilo je sva javna okupljanja u Crnoj Gori, posjete u bolnicama i zatvorima, i uplovljavanje svih kruzera i jahti.

Ostale mjere možete pročitati OVDJE 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније